x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoralul aşteaptă 20.000 de turişti

Litoralul aşteaptă 20.000 de turişti

de Elena Stan    |    01 Mai 2008   •   00:00
Litoralul aşteaptă 20.000 de turişti

TURISM ● Azi se deschide oficial sezonul estival 2008
Zilele libere acordate de Executiv bugetarilor şi dorinţa de evadare din stresul cotidian au făcut ca numărul turiştilor români să înregistreze un trend ascendent. Hotelierii de pe litoral estimează că vor veni la mare, pentru 1 Mai, circa 20.000 de turişti.



TURISM ● Azi se deschide oficial sezonul estival 2008
Zilele libere acordate de Executiv bugetarilor şi dorinţa de evadare din stresul cotidian au făcut ca numărul turiştilor români să înregistreze un trend ascendent. Hotelierii de pe litoral estimează că vor veni la mare, pentru 1 Mai, circa 20.000 de turişti.


Anul acesta, circa 100.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice pentru minivacanţa din preajma Sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai, conform estimărilor specialiştilor în domeniul turismului. Agenţiile de voiaj au vîndut de patru ori mai multe pachete turistice pentru zonele turistice de la noi din ţară faţă de destinaţiile externe, ajungînd la circa 80.000 de turişti pe intern. "Deoarece calendaristic sărbatoarea de Paşte şi zilele libere de 1 Mai au fost succesive, iar datorită Guvernului, care a acordat zi liberă şi pe 2 mai angajaţilor bugetari, putem vorbi de o minivacanţă de o săptămînă. Cu ocazia zilelor libere, tot mai mulţi români au preferat să petreacă într-un hotel, la o pensiune sau în străinătate", a explicat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Anul acesta, conform centralizărilor realizate de specialiştii FPTR, la munte au fost vîndute circa 20.000 de locuri, în staţiunile balneoclimaterice 12.000 de locuri, în Bucureşti şi alte oraşe mai mari din ţară au fost vândute 10.000 de locuri, iar în Deltă circa 1.500 de locuri. Cele mai mari vînzări au fost înregistrate de pachetele turistice pentru litoral şi pensiunile rurale, pentru fiecare dintre aceste ramuri estimările depăşind 18.000 de locuri. Mai mult, numărul turiştilor care vor fi pe litoral de 1 Mai va fi cu mult mai mare decît estimările specialiştilor, deoarece aceştia nu au luat în considerare numărul turiştilor individuali, care nu au apelat la serviciile agenţiilor de turism.


SEZON. De azi avem verde pentru litoral, deoarece se deschide oficial sezonul estival. În special tinerii au făcut o tradiţie din a merge pe litoral de 1 Mai, mai ales datorită faptului că această dată marchează deschiderea sezonului estival. Deşi azi începe oficial sezonul, turiştii nu se pot scălda în apa mării, deoarece temperatura acesteia este foarte scăzută, zilele trecute autorităţile au emis chiar o avertizare cu privire la temperatura scăzută a apelor de îmbăiere şi a valurilor mari produse de vînt. "Litoralul este o ofertă tradiţională, petrecerea zilelor libere de 1 Mai marcînd şi deschiderea oficială a sezonului turistic de vară. Anul acesta, la mare sînt pregătite pentru turişti peste 18.000 de locuri de cazare. Ca în fiecare an, aici vor fi deschise multe discoteci şi cluburi, ceea ce va reprezenta o atracţie suplimentară pentru tineret", a declrat Daniel Vasilescu.


CERERE. Dintre zonele turistice din ţară, cele mai solicitate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 90%, dar şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ocupîndu-se 70%-80% din capacitatea totală de cazare. Agroturismul a fost solicitat de aproximativ 18.000 de turişti, capacitatea de cazare din zonele cu tradiţie ajungînd la 100%. "Faţă de anul trecut se constată o creştere de aproximativ 15% a numărului de turişti din perioada Sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai, fără a pune la socoteală şi turiştii individuali, care nu au apelat la agenţiile de turism sau care vor pleca la rude. Numărul acestora nu poate fi estimat. Numărul turiştilor care au ales ofertele de turism intern este de aproape patru ori mai mare decît cel al turiştilor care au ales străinătatea, cheltuielile acestora fiind cu numai 3,8 milioane de euro mai mari, datorită tarifelor rezonabile practicate de structurile de cazare din România", a explicat Daniel Vasilescu.


PREŢURI. Tariful mediu pentru un sejur de trei zile într-o staţiune montană este de 600 de lei de persoană, în staţiunile balneo, preţul mediu este de 450 de lei de persoană, la pensiunile rurale, tariful mediu este de 700 de lei de persoană, în Delta Dunării acesta este de 500 de lei de persoană, iar la mare, tariful mediu, este de 400 de lei de persoană. În funcţie de numărul de locuri vîndute şi de preţul mediu pentru un sejur de trei zile, observăm că agenţiile de turism au avut încasări de circa 11 milioane de euro numai din turismul intern.


Oferte accesibile la mare

Pentru un pachet turistic care cuprinde patru nopţi de cazare cu demipensiune la Hotelul Palm Beach de cinci stele din staţiunea Mamaia, preţul este de 1.725 de lei pentru două persoane, cu cazare în cameră dublă, 1.409 lei de persoană, cu cazare în cameră single şi 2.300 de lei cu cazare în duplex, patru persoane. La hotelul Malibu, de patru stele, din aceeaşi staţiune, tariful este de 241 de lei de persoană pe zi, cu cazare în cameră single, 296 de lei cu cazare în cameră dublă, 450 de lei pentru două persoane pe zi, cu cazare în apartament standard şi 505 lei pentru două persoane, cu cazare în apartament cu jacuzzi. Tariful include şi mic dejun. La Hotelul Perla, de trei stele, pachetul turistic de trei nopţi cazare cu mic dejun inclus este de 380 de lei pentru două persoane, cu cazare în cameră dublă. Cei care aleg să se cazeze la Vila George Coşbuc din staţiunea Eforie Sud trebuie să plătească de la 30 de lei pe zi de persoană, cu cazare în cameră single, pînă la 138 de lei pe apartament, pe zi, pentru şase persoane. Un sejur de minimum trei zile, cu cazare în cameră dublă, la vila Delta Costineşti costă 75 de lei pe noapte şi 95 de lei cu cazare în cameră triplă. Dacă alegeţi pachetul cu cinci nopţi cazare, preţul este de 55 de lei pe noapte pentru camera dublă şi de 65 de lei pentru cea triplă.

×