x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie LIVE VIDEO: Revoluţia începe pe şist: MII de oameni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist. Citeşte Proclamaţia de la Bârlad

LIVE VIDEO: Revoluţia începe pe şist: MII de oameni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist. Citeşte Proclamaţia de la Bârlad

de Daniel Ionaşcu    |    21 Mar 2012   •   19:14
LIVE VIDEO: Revoluţia începe pe şist: MII de oameni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist. Citeşte Proclamaţia de la Bârlad

Daca nu porneste feed-ul video, click AICI pentru imagini LIVE

Citeste si Proclamatia de la Barlad

UPDATE 16:00

La aceasta ora, cateva mii de oameni protesteaza la Barlad impotriva gazelor de sist, dupa ce gigantul american Chevron a anuntat recent ca va incepe explorarea intr-un perimetru aflat in zona.

----------

Primaria din Barlad, condusa de Constantin Constantinescu, a demarat o campanie de strangere de semnaturi impotriva exploatarii gazelor de sist prin procedeul fracturarii hidraulice. Deputatul Dan Marian a lansat chiar ideea unui referendum la alegerile locale din 10 iunie, pentru ca populatia sa se exprime in privinta gazelor de sist, insa Constantinescu spune ca acesta ar trebui declansat de catre Prefectura sau Consiliul Judentean Vaslui, deoarece exploatarea gazelor de sist nu va avea loc in municipiul Barlad, ci in intreg perimetrul concesionat in judet.

Citeste si AFP: Romania mizeaza pe gazele de sist, in ciuda controverselor

Pe internet exista mai multe petitii online, dintre care una a strans pana acum peste 5.200 de semnaturi. In Romania, doar un perimetru are avizele necesare pentru extractia gazelor de sist, respectiv cel detinut de Chevron in zona Barlad si cumparat de la Regal Petroleum. Pe langa acestea, in 2010 compania a mai castigat la o licitatie a ANRM inca trei perimetre in Dobrogea. Oficialii gigantului american au facut recent un adevarat tur de forta, intalnindu-se atat cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, cat si cu ministrii Economiei, Lucian Bode, si Dezvoltarii, Cristian Petrescu.

Pe langa Chevron, au mai castigat alte patru perimetre Avere Energy (Tria, Baile Felix, Periam si Biled), situate in vestul tarii, la care se adauga alte trei ale MOL (Voivozi, Adea si Curtici), in aceeasi zona. Acestea din urma nu au trecut prin Guvern, fiind blocate pe lantul de avizare la ministerele Transporturilor si Justitiei. Oficialii de la Transporturi trebuie sa se asigure ca nu trec viitoarele autostrazi peste zonele respective. De asemenea, si detinatorii altor perimetre, precum Petrom, Romgaz si Sterling Resources, si-au declarat intentia de a exploata gaze neconventionale.

Ce inseamna fracturarea hidraulica
Fractionarea hidraulica este un procedeu care disloca gazul din roci. Dupa ce se foreaza vertical, urmeaza foraje orizontale pana la sist, dupa care se detoneaza mici explozii care fractureaza roca. Ulterior, se injecteaza mari cantitati de apa amestecata cu nisip si diverse substante chimice la presiuni uriase, care sa mentina fractura deschisa. In final, gazul curge pana prin conducte din sist.

Mai multe state au intezis procedeul deoarece este riscant, iar o serie de organizatii de protectia mediului militeaza pentru interzicerea fracturarii din cauza pericolelor pentru populatie.

"Nu suntem de acord cu folosirea fracturarii hidraulice in Romania. (...) Consumul urias de apa, degradarea terenului, precum si injectarea in sol si in panza freatica a unor amestecuri ce includ sute de substante toxice sunt doar cateva dintre neajunsurile acestor tehnici de exploatare, suficiente, totusi, pentru a le exclude din orice scenariu energetic viitor. Consideram ca folosirea fracturarii hidraulice trebuie interzisa complet in Romania, neexistand modalitati de eliminare a riscurilor de mediu asociate acesteia", a declarat pentru Jurnalul National Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greanpeace Romania.

Proiect de interzicere a exploatarii
Un numar de 10 parlamentari au initiat in Romania un proiect de lege pentru interzicerea fracturarii hidraulice. In expunerea de motive ei precizeaza ca metoda este "foarte controversata la nivel mondial" si a fost interzisa in Franta, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud si suspenddata in Marea Britanie si 18 state din SUA. Pe de alta parte, companiile care sustin exploatarea spun ca nu se intampla accidente daca totul este facut corect si cu respectarea normelor de mediu.

Explozii, cutremure, poluarea apei si a aerului
Exista foarte multe accidente pe care organizatiile de mediu le citeaza in privinta riscurilor. In 2007, un put din Ohio insuficient izolat a permis gazului sa iasa la suprafata, cauzad o explozie in subsolul unei gospodarii, arata GreenPeace. In 2009, in Pennsylvania, in urma operatiunilor de foraj a fost contaminata panza freatica. Gazul a migrat cateva mii de metri de la zona de exploatare, afectand alimentarea cu apa pe o zona de 9 kilometri patrati. In plus, fractionarea a mai cauzat cutremure in zona Blackpool din Marea Britanie.

De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Environmental Protection Agency (EPA), agentia americana pentru protectia mediului a confirmat ca metoda fractionarii este responsabila pentru poluarea apei potabile in statul american Wyoming. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Cornell a evidentiat ca fractionarea hidraulica poate duce la degajarea mai multor gaze cu efect de sera chiar decat exploatarea carbunelui.

Un studiu facut public acum doua zile arata ca exploatarea gazelor de sist poate provoca probleme de sanatate populatiei care locuieste langa exploatari. Cercetatorii de la Colorado School of Public Health au descoperit benzen, un element cancerigen, la 800 de metri distanta de puturile de forare.

×
Subiecte în articol: economia chevron gaze de sist