x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liviu Voinea spune că există bani pentru pensii, salarii şi plata tranşei către FMI

Liviu Voinea spune că există bani pentru pensii, salarii şi plata tranşei către FMI

27 Mar 2013   •   17:09
Liviu Voinea spune că există bani pentru pensii, salarii şi plata tranşei către FMI
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

Există bani pentru pensii, salarii şi tranşe pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), sumele fiind prevăzute în buget, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

'Nu numai că sunt bani pentru pensii şi salarii, sunt bani de pensii şi salarii mărite, dacă am mărit salariile cu 15% şi pensiile cu 4%, de la 1 ianuarie. În ceea ce priveşte tranşele pentru FMI, deja am plătit o tranşă pe 23 martie (de 122,1 milioane euro n.r.) şi pe tot anul sunt 993 de milioane euro de plătit la FMI din care 952 milioane euro reprezintă principali şi diferenţa dobânzi. Toţi aceşti bani sunt prevăzuţi în buget, eşalonaţi lunar, martie, după aceea vin lunile mai, iunie, august, septembrie. Şi salariile şi pensiile şi tranşele FMI sunt prevăzute în buget, s-au plătit şi până acum, se plătesc şi în continuare', a spus Voinea.

Potrivit acestuia, execuţia bugetară la 2 luni este mai bună anul acesta decât anul trecut, în sensul că deficitul este mai mic şi nu există motive de îngrijorare.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări miercuri că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor, infirmând declaraţiile vicepreşedintelui PNL Sorin Frunzăverde.

"Primul-ministru, ministrul de Finanţe, ministrul delegat pentru Buget, guvernatorul BNR, FMI, Banca Mondială nu reprezentăm nimic în faţa presei dacă iese un domn dimineaţa, seara pe la Reşiţa şi îşi dă cu părerea. (...) Mulţumesc doamnei ministru Câmpeanu că a reacţionat imediat şi a explicat: avem banii de pensii şi de salarii. Poate nu o să îi mai avem la Consiliul Judeţean Caraş, poate îi tăiem de acolo, că văd că îi dăm degeaba acolo, că şefii vor să fie la televizor, dar în restul ţării avem şi mesaje de acest gen, pe care la un moment dat le dădea şi domnul preşedinte Băsescu, cred că sunt iresponsabile", a spus Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Ulterior Sorin Frunzăverde, a susţinut că declaraţia pe care a făcut-o referitoare la achitarea tranşei către FMI şi plata salariilor şi a pensiilor, a fost scoasă din context.

''Afirmaţia pe care am facut-o marţi este una scoasă din context şi a fost făcută într-un context economic complicat, nu numai în România. În toată Europa se vede acest lucru. În plus, afirmaţia a fost făcută în sensul că pentru orice Guvern, principala preocupare, cu atât mai mult cu cât perioada pe care o traversăm este una grea, e aceea de a asigura salariile şi pensiile, în cuantumul pe care l-am angajat deja, ţinând cont şi de inflaţie, şi de faptul că am readus salariile la nivelul în care erau în 2010', a declarat Sorin Frunzăverde.

România trebuie să efectueze plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro în acest an către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în primele trei luni de la începutul anului din această sumă fiind plătite 188,6 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

×
Subiecte în articol: bani buget liviu voinea