x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Locuinte - Apartamentele vechi se tot scumpesc

Locuinte - Apartamentele vechi se tot scumpesc

de Daniela Ivan    |    08 Sep 2006   •   00:00
Locuinte - Apartamentele vechi se tot scumpesc

Preturile apartamentelor din blocurile vechi din Capitala au crescut in ultimele sase luni cu peste 20%, in ciuda proiectelor de blocuri noi anuntate in majoritatea cartierelor.

Un apartament cu doua camere intr-un bloc vechi, construit prin anii ’70, amplasat intr-unul din cartierele bucurestene, nu poate fi cumparat cu mai putin de 52.000 de euro. Aceeasi locuinta costa in urma cu jumatate de an 37.000-40.000 de euro. Si garsonierele s-au scumpit intr-un ritm de neimaginat in urma cu sase luni. O garsoniera amplasata pe Bulevardul Theodor Pallady, din cartierul Balta Alba, costa acum 40.000-42.000 de euro, iar in ianuarie nu valora mai mult de 33.000 de euro. Analistii imobiliari sustin ca aceste preturi sunt nejustificate si avertizeaza ca ele vor aluneca pe tobogan, insa nu inainte de trei-patru ani. "Pretul apartamentelor din blocurile construite inainte de 1977 este nejustificat, dar piata este haotica", spune Stefan Grigoriu, de la agentia Sato Imobiliare.

DIFERENTE. Aparitia blocurilor noi, amplasate in cartiere cu acces la mijloacele de transport in comun, nu a avut nici o influenta asupra preturilor din blocurile vechi, desi multi agenti imobiliari se asteptau la un impact considerabil. "Pretul unui apartament vechi, confort unu, este de 1.000 de euro/mp, iar al unui apartament nou oscileaza in jur de 1.100-1.5000 de euro/mp. Insa diferenta de pret nu vine de aici, ci din standardele diferite. In timp ce o locuinta veche cu doua camere are o suprafata de 50-58 de mp, una intr-un imobil nou are 65-70 de mp", spune Radu Zilisteanu, presedintele agentiei Land Experts. El explica faptul ca un apartament nou cu doua camere ajunge la peste 70.000 de euro, in timp ce unul vechi costa 55.000-60.000 de euro.

Cererea pentru apartamentele noi nu este foarte mare, spun agentii imobiliari. "Oamenii sunt precauti, proiectele anuntate sunt mai mult pe hartie, in foarte putine locuri se vede ca se construieste ceva", spune reprezentantul agentiei Sato Imobiliare. El adauga ca acestea nu vor acoperi cererea nici in urmatorii zece ani.

PROGNOZA PENTRU BLOCURILE VECHI
Agentii imobiliari sunt rezervati in a face previziuni. "Exista cateva necunoscute care pot da peste cap orice prognoza. Cele mai importante variabile sunt volumul de investitii si forta financiara a constructorilor si ritmul in care vor creste salariile romanilor", spune Zilisteanu. El adauga ca, daca veniturile vor creste, atunci oamenii isi vor putea permite sa ia cu ajutorul creditelor locuinte noi si cererea pentru apartamentele vechi va scadea. Nu insa si preturile care sunt cu 70% mai ieftine decat cele din Uniunea Europeana. Insa costul locuintelor vechi nu va mai creste sau va creste intr-un ritm mult mai lent decat restul pietei.

INVESTITIILE SI PROFITUL
Mai sunt apartamentele vechi investitii bune? Pe termen scurt, categoric da, pe termen lung, poate, spun agentii imobiliari. "Cine cumpara acum si vinde peste un an castiga. Cine vinde peste cinci ani, probabil, va pierde", apreciaza Grigoriu. Exista si posibilitatea ca locuinta sa fie inchiriata, caz in care investitia este buna. "Pretul chiriilor va creste pe masura ce salariile vor creste. In tarile din UE, chiria este de 700-800 de euro la un salariu de 1.800 de euro, la noi chiria este de 250 de euro la un salariu de 200-300 de euro", explica Zilisteanu.

CICLICITATEA PRETURILOR
Specialistii spun ca piata imobiliara evolueaza dupa modelul sinusoidal, adica are cresteri si descresteri dupa anumite intervale de timp, de regula intre 8 si 15 ani. "La noi, preturile au tot crescut, insa va veni si momentul in care vor scadea", spune reprezentantul agentiei imobiliare Land Experts.
×
Subiecte în articol: economic vechi