x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie LOCUINŢE NOI/Nu se vinde nimic

LOCUINŢE NOI/Nu se vinde nimic

de Daniela Ivan    |    18 Mar 2009   •   00:00

Piaţa apartamentelor noi este blocată, nimeni nu mai vrea să cumpere aceste locuinţe decât la preţuri similare cu apartamentele vechi.




Zece din cele 25 de proiecte anunţate pentru anul acesta au fost retrase de pe piaţă
Jurnalul foto

Puţinii cumpărători care mai trec pragul blocurilor noi în căutarea unui apartament negociază la sânge preţul, doar, doar reuşesc să obţină un chilipir. "Nu am decât 60.000 de euro şi am găsit deja un apartament vechi la acest preţ. Ori îmi lăsaţi la preţ, ori îl cumpăr pe acela."

În aceşti termeni se poartă acum discuţiile, spun agenţii imobiliari.

PROIECTE SISTATE
Rămaşi fără cerere, mulţi dezvoltatori au fost nevoiţi să-şi sisteze proiectele şi să aştepte vremuri mai bune.
"Din cele 25 de proiecte lansate anul trecut, 10 au fost sistate", a declarat Ilinca Păun, reprezentantul agenţiei imobiliare Colliers. Ea a precizat că acestea au rămas fără finanţare deoarece băncile refuză să mai crediteze proiecte care nu fac dovadă că au un anumit număr minim de contracte de preînchiriere. În cele 15 proiecte, sunt aşteptate 3.500 de noi apartamente care reuşesc din ce în ce mai greu să-şi găsească cumpărătorii. Datele statistice arată că în a doua jumătate a anului trecut au fost vândute numai 600 de locuinţe noi, faţă de 3.000 în prima parte a anului. Iar în anul 2009, vânzările au fost practic neglijabile. "Oamenii se tem să mai cumpere o locuinţă, chiar şi cei care nu au un motiv concret să se teamă", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers International, la lansarea unui raport privind piaţa imobiliară în 2009.

BLOCAJ DE DURATĂ
Fiecare dezvoltator s-a orientat cum a putut. Unii au avut bani pentru a termina proiectul şi acum aşteaptă să vândă apartament cu apartament, căutând diferite soluţii, alţii au sistat proiectele. Pentru repornirea pieţei dezvoltatorii trebuie să găsească soluţii alternative de finanţare, precum fonduri de investiţii, cooptarea de parteneri sau utilizarea de capital propriu, sau băncile trebuie să renunţe la unele condiţii, precum cele de preînchiriere, care nu pot fi îndeplinite, şi să accepte riscurile, lucru destul de greu de crezut. Îngheţarea pieţei rezidenţiale va dura peste doi-trei ani. " Nu văd o schimbare pe termen scurt sau mediu", a declarat Georgescu.

În aceste condiţii, nu e de mirare că dezvoltatorii scot apartamente la închiriere şi se bat atât cu proprietarii apartamentelor vechi, cât şi cu speculatorii care au cumpărat locuinţe noi în scopul închirierii. Statisticile arată că numărul apartamentelor scoase la închiriere a crescut cu 40% de la începutul anului.


Criza salvatoare

Piaţa imobiliară din România s-ar fi blocat oricum, din cauza necorelării cererii cu oferta, chiar dacă nu ar fi avut loc criza financiară. "Criza globală ne-a salvat de o criză locală", a declarat Georgescu. El a afirmat că piaţa românească de profil a fost caracterizată de un "optimism deplasat" şi superficialitate. "Lăcomia şi superficialitatea ne făceau să nu vedem nevoile pieţei. Perioada în care se vindea orice la orice preţ s-a dus", a spus reprezentantul Colliers. El a arătat că nevoia de imobile în România este reală, dar oferta trebuie corelată cu cererea. De altfel, Colliers a renunţat la departamentul rezidenţial şi a păstrat doar două proiecte, cu care avea contract de exclusivitate pentru vânzări.

×
Subiecte în articol: economic