x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Locurile de joacă din Arad, o afacere pentru oameni mari

Locurile de joacă din Arad, o afacere pentru oameni mari

de Cristian Anton    |    03 Iun 2019   •   12:15
Locurile de joacă din Arad, o afacere pentru oameni mari
Sursa foto: O

Ioan Pavel Rus, unn afacerist apropiat de Gheorghe Falcă, proaspăt ales europarlamentar PNL, a primit aproape 100 de contracte de la Primăria Arad, în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Afaceristul deţine monopolul serviciilor de întreţinere a locurilor de joacă şi furnizare de mobilier urban, prin Paniprod H&R SRL, firmă devenită una de-a casei în mandatele de primar ale lui Falcă. Ioan Pavel Rus a fost condanat în 2017 la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pedeapsă cu suspendare, după ce instanţa a constatat  că acesta a achitat prejudiciul adus statului, în valoare de peste 1,4 milioane de lei.

 

Primăria Arad a încheiat pe 28 martie 2019 un acord cadru pentru furnizare şi montare de mobilier urban, valabil 48 de luni, cu o valoare maximă estimată de 2.482.000 lei, fără TVA. Beneficiară este Paniprod H&R SRL din Sebiş, care a încasat într-o primă instanţă suma de 1.320.800 lei, fără TVA. Este doar o prelungire a înţelegerilor similare semnate între această firmă şi primăria condusă de Gheorghe Falcă în perioada 2007- 2019. Paniprod H&R SRL a raportat pentru anul 2017 afaceri de peste 4 milioane de lei şi un profit net de aproape 1,8 milioane lei, cu 22 de angajaţi, business-ul crescând de 10 ori faţă de anul 2007, când au început primele contracte cu Primăria Arad.

Monopol pe servicii

Paniprod H&R SRL derulează aproape toate contractele sale cu Primăria Arad, majoritatea prin încredinţare directă. Cele mai multe se referă la întreţinerea locurilor de joacă din oraş, dar vizează şi dotarea cu mobilier urban, întreţinerea fântânilor arteziene, salubrizarea pieţelor etc.

 

4,7 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Paniprod H&R SRL de la primăria condusă de Gheorghe Falcă

Numai în perioada 2016-2018 firma a beneficiat de 54 de contracte prin încredinţare directă, în timp ce celelalte acorduri sunt încheiate pe perioade mari de timp, de regulă 48 de luni. Din 2007 până în prezent, Paniprod H&R SRL a încheiat 99 de înţelegeri cu primăria liberală a Aradului, societatea deţinând practic monopolul serviciilor de întreţinere a locurilor de joacă din oraş şi furnizarea de mobilier urban. 

Muncă în folosul comunităţii

Paniprod H&R SRL este condusă de Daniela Rus, dar aparţine omului de afaceri Ioan Pavel Rus, un apropiat al deja fostului primar Gheorghe Falcă, ales pe 26 mai în funcţia de europarlamentar. Rus a fost condamnat în februrie 2017 la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, la care s-a mai adăugat pedeapsa suplimentară de doi ani de interzicere de a mai deţine calitatea de administrator într-o societate comercială. Sentinţa a fost cu suspendare, după ce Tribunalul Arad a constatat că Ioan Pavel Rus a achitat integral prejudiciul de 1.445.065 lei adus statului.

 

Afaceristul a mai fost condamnat şi la prestarea a 30 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Sebiş sau al Consiliului Local Gurahonţ 

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, inculpatul, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu sediul în orașul Sebiș, în baza unei rezoluții infracționale unice, a înregistrat în evidețele contabile ale societății și în declarațiile depuse la organul fiscal teritorial (declarații privind TVA și declarații privind impozitul pe profit) cheltuieli fictive, reprezentând prestări nereale de servicii de la mai multe societăți comerciale din Arad, având drept scop deducerea în mod nereal a Taxei pe Valoarea Adăugată și a impozitului pe profit”, se arată în rechizitoriul care a star la baza condamnării.

 

Înainte de a pleca la Bruxelles ca europarlamentar, Gheorghe Falcă i-a mai oferit firmei sale de casă un contract cu primăria

 

×
Subiecte în articol: gheorghe falca