x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Londra va renaţionaliza linia de cale ferată Londra-Edinburgh

Londra va renaţionaliza linia de cale ferată Londra-Edinburgh

17 Mai 2018   •   07:23
Londra va renaţionaliza linia de cale ferată Londra-Edinburgh

Guvernul britanic va renaţionaliza linia de cale ferată Londra-Edinburgh, readucând-o sub controlul statului după ce operatorul privat Stagecoach a supraestimat profiturile pe care le putea realiza pe această linie.

 

Este pentru a treia oară după 2007 când această linie de cale ferată, cu o lungime de 632 kilometri, revine sub controlul statului, o dovadă a dificultăţilor pe care le întâmpină companiile private în oferirea de servicii pe liniile de cale ferată privatizată.

Compania privată Stagecoach a informat că Guvernul de la Londra a anulat contractul de franciză, la trei luni după ce ministrul Transporturilor, Chris Grayling, anunţa că analizează posibilitatea de a prelua controlul asupra acestei linii.

Serviciile de transport feroviar de pasageri şi marfă au fost privatizate în Marea Britanie în anii 1990 când rutele au fost grupate în francize iar operatorii au licitat pentru a oferi servicii pentru un număr fix de ani. Însă, Guvernul de la Londra a fost nevoit să intervină în cazul acelor contracte care au eşuat astfel că societatea de stat Directly Operated Railways a gestionat linia de cale ferată Londra-Edinburgh în perioada 2009-2015.

Ministrul Transporturilor, Chris Grayling, i-a informat miercuri pe parlamentari că noul contract va fi unul de tip parteneriat public privat după ce contractul de franciză cu Stagecoach se va încheia în data de 24 iunie, cu cinci ani înainte de termenul convenit anterior.

Eşecul actualului contract pentru linia de cale ferată Londra-Edinburgh în mandatul actualului guvern conservator care este pro-privatizare este o veste bună pentru opoziţia laburistă care a promis că va naţionaliza unele industrii precum transportul feroviar şi furnizarea de apă. AGERPRES

×