x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură încasată de OPEC. Qatar se retrage din Organizaţie

Lovitură încasată de OPEC. Qatar se retrage din Organizaţie

03 Dec 2018   •   17:33
Lovitură încasată de OPEC. Qatar se retrage din Organizaţie

Liderii de la Doha au anunţat că se vor retrage din Organizaţia Statelor Producătoare de Petrol – OPEC – de la data de 1 ianuarie 2019. Măsura a fost considerată una şocantă de către analiştii economici, pentru că Qatarul era unul dintre cei mai vechi membri ai organizaţiei.

Qatarul renunţă astfel la asocierea cu marile puteri petroliere ale lumii, între care Arabia Saudită, Rusia, Iran sau Venezuela, mai ales că statul din Golful Persic era un furnizor relativ mic de ţiţei, pentru a se concentra pe principala sa bogăţie: gazul natural, capitol la care este pe primul loc în lume.

"Retragerea reflectă decizia Qatarului de a-şi concentra eforturile pe planurile de dezvoltare şi creştere a producţiei sale de gaze naturale", a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul pentru afaceri energetice de la Doha.

Sub embargo

Qatarul s-a aflat sub embargo diplomatic şi economic al vecinilor săi arabi, între care şi membrii OPEC Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, de aproape doi ani. În replică, oficialii de la Doha au mărit producţia de gaze naturale, sector în care OPEC nu joacă nici un rol pe plan mondial. Ca principal furnizor mondial de gaze naturale, Qatarul asigură 30% din exporturile mondiale.

"Îndeplinirea strategiei ambiţioase de creştere va necesita fără îndoială eforturi concentrate şi angajament pentru menţinerea poziţiei de putere a Qatarului ca producător de gaz", a spus Al-Kaabi.

Qatarul produce aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi,  în timp ce restul de 14 state OPEC extrag 27 de milioane de barili zilnic.

Retragerea Qatarului vine într-un moment delicat, al unei reuniuni la Viena la care liderii OPEC vor discuta reducerea producţiei de petrol pentru a forţa creşterea preţului.

Qatar este astfel primul stat din Orientul Mijlociu care se retrage din OPEC, organizaţie fondată în 1960, la care Doha a aderat un an mai târziu.

×
Subiecte în articol: opec Qatar