x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Luăm bani "fără număr" de la americani cu dobândă de 6,875%

Luăm bani "fără număr" de la americani cu dobândă de 6,875%

de Daniela Ivan    |    31 Ian 2012   •   15:00
Luăm bani "fără număr" de la americani cu dobândă de 6,875%

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 7% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, a declarat secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi, citat de Reuters.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.

In prima zi, cererea pentru obligatiunile in dolari lansate de Ministerul Finantelor pe Wall Street a ajuns la 6 miliarde de dolari la inchiderea registrului de depunere a ofertelor investitorilor, conform surselor de pe piata financiara, citate de zf.ro. Randamentul se situeaza la circa 6,87%.

Astfel, emisiunea a fost subscrisa de 12 ori, inregistrand un succes nesperat. Profitand de ocazie, conform declaratiei lui Bogdan Dragoi, pentru Mediafax Finantele au luat 1,5 miliarde dolari la o dobanda de 6,875%. Adica de trei ori mai mult decat isi propusese Guvernul.


Desi surprinzatoare, decizia Ministerului de Finante este justificata de scaderea in ultima perioada a tensiunilor de pe pietele financiare internationale care a condus la scaderea costurilor de imprumut in mai multe state europene. Guvernul vrea sa mai ia un imprumut de un miliard de euro de la Banca Mondiala care sa finanteze deficitul in cazuri extreme. Acest imprumut va fi de tip preventiv, similar celui de la FMI. Guvernul are deja la dispozitie fonduri de 5 miliarde de euro, nefolosite din acordul cu FMI si UE pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare.

Esec in urma cu doar doua luni

Aceasta este a doua intentie a Ministerului de Finante de a se imprumuta in America.

In noimebrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat insa cu lansarea unei emisiuni, desi intentia partii romane era sa faca o prima licitatie chiar in 2011.


Ministerul Finantelor avea pregatita o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari. Dragoi a declarat atunci ca nu s-a grabit sa lanseze o emisiune de obligatiuni in SUA pentru ca povestea de succes a Romaniei era inca prea putin cunoscuta, si era un moment usor mai tensoinat pe pietele internationale. Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. "Cred ca este pozitiv ca Guvernul revine in sfarsit pe piata. Fundamentele continua sa se imbunatateasca, iar programul cu FMI-UE se desfasoara fara probleme, astfel ca interesul investitorilor ar trebui sa creasca in continuare pe parcursul anului", a declarat Raffaella Tenconi, economist la divizia din Londra a Bank of America Merrill Lynch.

Basescu a vorbit cu delegatia FMI

Ieri, presedintele Traian Basescu, recent intors de la Bruxelles l-a primit la Cotroceni pe Franks, alaturi de reprezentantii delegatiei FMI, BM si CE.

"Tocmai m-am intors de la Bruxelles, de la lucrarile Consiliului European informal, unde semnalele sunt pozitive. Am ajuns la o intelegere in cele din urma si cel mai probabil imaginea UE si a zonei Euro va fi upgradata de catre investitori. Am introdus cateva reguli in interiorul UE care sunt foarte apropiate de regulile FMI", a spus presedintele Basescu la inceputul intrevederii.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, i-a transmis, la randul sau, sefului statutului ca tine de evidenta faptul ca angajamentul Romaniei de a-si asuma regulile stricte ale UE privind managementul economic este in masura sa trimita semnale pozitive din partea Romaniei in toata lumea.

×
Subiecte în articol: acord fmi surse finantare