x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lupta cu preţurile

Lupta cu preţurile

23 Mai 2008   •   00:00
Lupta cu preţurile
Sursa foto: Marin Raica/

Instituţiile statului luptă în gol cu creşterea preţurilor din România. În ciuda tutu­ror asigurărilor date de Guvern, preţurile au crescut de la carburanţi, gaze naturale, curent electric pînă la produsele alimentare şi nici în perioada următoare situaţia nu va fi prea roz.

Instituţiile statului luptă în gol cu creşterea preţurilor din România. În ciuda tutu­ror asigurărilor date de Guvern, preţurile au crescut de la carburanţi, gaze naturale, curent electric pînă la produsele alimentare şi nici în perioada următoare situaţia nu va fi prea roz.

 
Varujan Vosganian, mi­nistrul Economiei şi Finanţelor, a precizat ieri că preţurile Petrom sînt o “sfidare” şi că sînt mai mari chiar decît în alte state care nu dispun de rezerve de petrol.

“Am întrebat cum preţul pe care-l foloseşte Petrom la poarta rafinăriei fără accize e mai mare decît în ţări care cumpără petrol din Golful Persic”, a declarat ieri Vosganian, cu ocazia unei conferinţe de presă. “În România, benzina se vinde la preţuri mai mari decît în ţări care nu au rezerve (de hidrocarburi – n.r.). Mie mi se pare o sfidare, şi este un termen care nu este destul de tare pentru ceea ce se petrece”, a spus Vosganian. El a adăugat că a solicitat OMV informaţii despre justeţea preţurilor la carburanţi, dar că pînă acum nu a primit un răspuns oficial. El a mai adăugat că nu i se pare normal ca Petrom să realizeze un profit “considerabil” în primul trimestru al anului, iar instituţiile statului să lupte cu inflaţia şi cu situaţia economică. “Statul român le-a încredinţat rezervele de petrol, dar securitatea energetică nu e acum numai responsabilitatea statului, dar şi a companiei”, a completat Vosganian.

 
GAZE NATURALE. În pri­vinţa solicitării Distrigaz Sud de a creşte de la 1 iulie preţul gazelor cu 18%, ministrul a precizat că va discuta cu distribuitorii (E.ON Gaz şi Distrigaz Sud). “Nici o companie de distribuţie a gazelor naturale n-a înregistrat pierderi în 2007, ba chiar au realizat profituri importante”, a spus Vosganian. Ultima ma­jorare a preţului la gaze, de 8,5%, a fost operată la 1 februarie. Vosganian a mai precizat că, înce­pînd cu 1 ianuarie 2007, preţurile la gaze naturale au crescut cu 6% per total în România, în vreme ce pe plan internaţional creşterea a fost de 70%. Creşterea tarifului la gaze naturale a fost decisă deja de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, însă procentul va fi anunţat oficial abia la data de 16 iunie, potrivit unor surse din instituţie.

Şi preţul la curentul electric ar putea creşte de la 1 iulie, potrivit lui Nicolae Opriş, vicepreşedinte al ANRE. El a precizat recent la un seminar pe teme energetice că preţul va creşte din cauza costurilor cu emisiile de bioxid de carbon.

Petrolul a atins ieri pentru a 14-a şedinţă consecutivă un nou maxim, ajungînd la 135,04 dolari pe baril.

 

TVA la alimente nu se reduce

Taxa pe valoarea adăugată la alimente nu se va reduce la 5%, ci va rămîne tot 19%. Varujan Vosganian a precizat că, dacă reducerea s-ar opera, preţurile tot nu vor scădea. “Avem presi­uni de natură inflaţionistă: pe de o parte, există criza mondială a alimentelor, iar, pe de altă parte, în structura consumului din România, produsele alime­ntare ocupă 37%. Dacă vom ope­ra reducerea, companiile vor pro­fita de moment să justifice faptul că vor lăsa preţul la ace­laşi nivel”, a spus Vosganian. El a mai completat că evaluarea mi­nisterului arată că reducerea TVA de la 19% la 5% pentru alimentele de bază “nu face decît un transfer de venituri de la buget la companii private”. Va­ru­jan Vosganian a apreciat că nici un ministru de Finanţe al Ro­­mâniei n-ar trebui să facă discriminări între agenţii economici.

×
Subiecte în articol: economic vosganian