x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lupta miniştrilor pentru Mital Steel

Lupta miniştrilor pentru Mital Steel

de Gabi Golea    |    13 Iul 2007   •   00:00
Lupta miniştrilor pentru Mital Steel
Sursa foto: Karina Knapek/

Doi foşti miniştri se confruntă in războiul dintre Mittal Steel Galaţi şi firmele romăneşti de transport naval ca urmare a privatizării Sidex. Ionel Blănculescu a preluat creanţele SC Dunarom Trading Company, in timp ce Valeriu Stoica este avocatul Mittal Steel.

Procese - Blănculescu ia banii firmei apărată de Stoica

Doi foşti miniştri se confruntă in războiul dintre Mittal Steel Galaţi şi firmele romăneşti de transport naval ca urmare a privatizării Sidex. Ionel Blănculescu a preluat creanţele SC Dunarom Trading Company, in timp ce Valeriu Stoica este avocatul Mittal Steel.

Dunarom avea de peste un deceniu relaţii comerciale cu SIDEX pentru transportarea materiilor prime de la terminalul mineralier Comvex Constanţa. Contractul era valabil pănă la 30 ianuarie 2003. Imediat după privatizarea Sidex, indienii de la Mittal Steel au luat decizia de a rezilia contractele cu firmele romăneşti de navigaţie. Indienii nu s-au sinchisit de faptul că art. 18 din contracte prevedea că rezilierea unilaterală poate fi făcută numai cu notificarea prealabilă cu 60 de zile. In urma rezilierii unilaterale şi neanunţate a contractului de transport de materii prime, firma de shipping Dunarom Trading Company Ltd a suferit un prejudiciu de 2.900.000 de dolari. Supravieţuirea firmei gălăţene a fost pusă in pericol. Angajaţii societăţii au fost disponibilizaţi, iar datoriile la buget, bănci şi către terţi au adus societatea in incapacitate de plată.

RĂZBOIUL FOŞTILOR MINIŞTRI. Dunarom a deschis acţiune in instanţă, litigiile fiind judecate la Curtea de Arbitraj de pe lăngă CCIA Galaţi, in conformitate cu clauzele contractului de prestări servicii. Mittal Steel a pierdut prima serie de procese, fiind obligat la plata primelor tranşe de daune, firma de navigaţie reuşind recuperarea sumei de 2,9 milioane de dolari in 2004.

Incepănd din anul 2005, Mittal Steel a mandatat reprezentarea juridică Cabinetului de Avocatură "Stoica şi Asociaţii", al fostului ministru al Justiţiei Valeriu Stoica, şi de atunci procesele au fost amănate şi trimise de la o instanţă la alta.

Tergiversările din instanţă au obligat societatea Dunarom să aleagă ca reprezentant juridic compania Consultanţă & Investigaţii Financiare a fostului ministru al Controlului Ionel Blănculescu. Schimbarea reprezentantului legal a adus SC Dunarom Trading Company trei succese consecutive: două la Curtea Constituţională şi unul la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta din urmă s-a pronunţat pentru respingerea contestaţiei in anulare inaintată de SC Mittal Steel SA Galaţi impotriva Dunarom. Prin această contestaţie, firma de transport naval solicita Mittal plata sumei de 2,9 milioane de dolari, reprezentănd daune pentru neexecutarea in anul 2000 a contractului de prestări servicii de transport.

CONTINUĂ. Şirul proceselor nu se va opri insă aici, deoarece Dunarom Trading Company intenţionează să recupereze alte 8,8 milioane de dolari de la Mitall Steel. Curtea de Apel Galaţi va judeca la 31 august alte două procese ale Dunarom cu Mitall Sidex.

Bani din recuperare de creanţe

Fost preşedinte al AVAB şi inistru al Controlului, Ionel Blănculescu a instrumentat peste 5.000 de astfel de dosare, cu o rată de succes de peste 95%, gestionănd un volum de creanţe de circa patru miliarde de dolari. In prezent, ca preşedinte al companiei Consultanţă & Investigaţii Financiare gestionează, litigii comerciale cu o valoare de peste un miliard de euro. "Sunt convins că Dunarom Trading Company va reuşi să-şi recupereze prin justiţie pănă la ultimul leu suma datorată de Mittal sub forma despăgubirilor şi daunelor. Dreptatea este de partea acesteia", a spus Blănculescu.

×