x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Magazinul Unirea şi Astra, la un pas de faliment

Magazinul Unirea şi Astra, la un pas de faliment

07 Dec 2010   •   21:00

AVAS a obţinut în instanţă executarea silită pentru magazinul  Unirea Shopping Center şi pentru compania Asigurare-Reasigurare Astra, ambele deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu, prin firma The Nova Group Investments (TNG). Familia Adamescu este şi proprietara cotidianului România Liberă, tot prin intermediul firmei TNG.

Problemele au început în anul 2006, când Tribunalul Bucureşti a pronunţat o sentinţă prin care AVAS a obţinut obligarea The Nova Group Investments de a efectua investiţii în sumă de 58 milioane de lei la magazinul Unirea, în prezent Unirea Shopping Center. De asemenea, au fost stabilite penalităţi de întârziere în sumă de 17,6 milioane de lei, conform unor surse citate de Mediafax. La începutul lunii noiembrie 2010, Judecătoria Sector 3 a respins o cerere de încuviinţare de executare silită înaintată de AVAS, însă ulterior instituţia a depus o nouă cerere de încuviinţare de executare silită împotriva Nova Group Investments. A doua solicitare a avut termen de pronunţare la data de 22 noiembrie, dar pe pagina web a judecătoriei nu este consemnată decizia.

Însă acţiunile celor două companii deţinute de Adamescu au fost suspendate începând de ieri de la tranzacţionare pe Bursa de Valori la solicitarea emitentului, adică a celor două firme.

În informările transmise de Astra (care are simbolul ATRA la Bursa de Valori) şi Unirea Shopping Center (SCDM) se precizează că există o disproporţie mare între o creanţă pretinsă în dosarul de executare silită şi valoarea de piaţă a acţiunilor pe care The Nova Group Investments România le are la cele două firme pe care le controlează.

"Având în vedere pericolul prăbuşirii preţului acţiunilor datorită vânzării unui pachet foarte mare, raportat la numărul de acţiuni tranzacţionate în mod curent, fapt care va afecta toţi acţionarii societăţii; ţinând cont de faptul că prin executarea silită este posibilă încălcarea legii pieţei privitoare la oferta publică de vânzare a acţiunilor, având în vedere necesitatea protecţiei investitorilor, precum şi demersurile efectuate de acţionarul majoritar în vederea contestării executării silite (…), vă solicităm prelungirea suspendării de la tranzacţionare a acţiunilor pentru perioada maximă permisă de reglementările în vigoare până la clarificarea actelor de executare întreprinse de executorul judecătoresc", se spune în comunicatele transmise Bursei. The Nova Group Investments România a început demersurile pentru contestarea executării silite, se mai spune în comunicatele transmise de Astra şi Unirea Shopping Center. Soţii Dan şi Carmen Adamescu controlează, prin firma The Nova Group Investments România, 72,68% din acţiunile Astra şi, respectiv, 74,16% din titlurile Unirea Shopping Center. În acţionariatul Astra se regăseşte şi grupul financiar austriac Uniqa, cu 27% din titluri.

×