x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mai multă muncă, mai puţine drepturi

Mai multă muncă, mai puţine drepturi

de Diana Scarlat    |    29 Noi 2010   •   20:34
Mai multă muncă, mai puţine drepturi

140168-cs-20101117180605001.jpgScade perioada de concediu, creşte perioada de preaviz şi se dublează perioada plătită pentru muncă suplimentară. Acestea sunt câteva dintre modificările din Codul Muncii discutate ieri la sediul MMFPS.

Proiectul de modificare a Codului Muncii, obţinut ieri în exclusivitate de agenţia Mediafax, stabileşte şi faptul că un contract individual de muncă este suspendat de drept pentru participarea la grevă, dar fără ca suspendarea să fie efectuată din iniţiativa salariatului, iar prevederea conform căreia contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată.

În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depăşesc 30 de zile, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului. Dacă este necesară, din motive obiective, reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării, unitatea poate acorda în această perioadă concediu fără plată, după informarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii.

Printre propunerile din proiectul de modificare a Codului Muncii se numără reducerea perioadei obligatorie de concediu de odihnă neîntrerupt de la 15 la 10 zile. Dacă, pe durata unui an calendaristic, angajatul a beneficiat de concediu de odihnă cu o durată mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestată în anul respectiv, angajatorul va putea reţine din salariul angajatului indemnizaţia de concediu aferentă perioadei de depăşire a duratei legale sau va putea opta pentru reducerea corespunzătoare a duratei concediului de odihnă în anul următor. Acelaşi proiect de modificare a Codului Muncii mai prevede prelungirea perioadei în care poate fi compensată munca suplimentară, de la 30 la 60 de zile. Articolul 119 din Codul Muncii, care stabileşte compensarea muncii suplimentare, va fi completat, astfel încât în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul va avea posibilitatea de a acorda zile libere plătite ce se vor constitui într-un cont cu care acesta va putea să compenseze, în avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului. Şi perioada de preaviz impus salariatului demisionar creşte de la maximum 15 zile la cel puţin 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere, iar angajatorul va fi obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului să facă dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

Din iniţiativa angajatorului, contractul individual de muncă va putea fi suspendat şi în cazul reducerii temporare a activităţii, nu doar a întreruperii activităţii, ca şi pe durata suspendării de autorităţi a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

În cazul concedierilor colective se va lua în considerare modul de realizare a obiectivelor de performanţă şi se elimină interdicţia impusă angajatorului de a efectua noi încadrări în muncă pe locurile salariaţilor concediaţi, timp de 9 luni.

Angajatorii vor avea dreptul să oblige salariaţii să plătească pagubele materiale înregistrate din vina lor, în 30 de zile de la data comunicării, şi le vor reţine din salariu contravaloarea pagubei dacă refuză să achite. De asemenea, abaterea disciplinară a salariatului nu va mai putea fi sancţionată cu suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare, aşa cum prevede actuala legislaţie.

×
Subiecte în articol: economia munca