x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Managementul privat oferă libertate de decizii.

Managementul privat oferă libertate de decizii.

de Daniela Ivan    |    08 Iun 2011   •   21:00
Managementul privat oferă libertate de decizii.

Privatizarea managamentului la com­pa­niile de stat va oferi liberate de de­ci­zie si nu va mai necesita acordul per­manent al unui ministru, afirma vi­ceguvernatorul BNR Bogdan Ol­tea­nu (foto). 'Un element esential este selectarea unei conduceri priva­te nu in sensul ca aceea ar fi neaparat prin definitie mai competenta, ci, in ori­ce caz, ar trebui sa fie mai libera sa ia decizii.

Deci, trebuie sa existe re­pre­zentanti ai actionarului, ai statului in adunarile generale, dar care sa ai­ba si libertatea sa ia decizii econo­mi­ce, si trebuie sa existe un management care sa nu se duca la ministru sa ceara aprobare pentru a face plati, in­v­estitii, cum functioneaza in acest mo­ment', a declarat Olteanu, la un se­minar privind restructurarea da­to­riilor organizat la BNR. Acesta a pre­cizat ca restructurarea companiilor de stat se face in Romania de 20 de ani si are costuri mai mari. 'Proba­bil ca au existat 6-7 valuri de restructurari (...) Propunerea este planul agreat cu FMI. In aceasta vara trebu­ie sa se stabileasca criteriile, consultantii pentru selectarea managementului privat', a spus Olteanu.

O alta solutie ar fi privatizarea ma­rilor companii. 'Decizia referitoare la privatizarea activelor statului este a Guvernului, fie ca e vorba de van­zarea unui pachet minoritar sau ma­joritar. Este o optiune politica. Daca optiunea politica este de a nu face privatizare, se poate da managementului libertatea necesara pentru a conduce pe criterii economice companii', a mai spus Olteanu.

×
Subiecte în articol: economia