x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea bio, prea scumpă pentru portofelul românilor

0
Autor: Giulia Anghel 11 Ian 2019 - 14:18
Mâncarea bio, prea scumpă pentru portofelul românilor ipopba/Getty Images/iStockphoto Woman hand watering and protect young tree on soil background ,Ecology concept


Până de curând, agricultura în România se făcea numai prin metode naturale. Produsele chimice erau prea scumpe pentru ţăranii noştri, care îşi cultivau grădinile după tehnici moştenite de generaţii. Procedeele străvechi se numesc acum eco sau bio sunt greu de pus în practică, necesită muncă multă, cheltuială mare şi aduc recolte mici. Preţurile piperate ale produselor naturale nu sunt accesibile omului de rând, iar banala mâncare de la ţară, de la bunicii noştri, a ajuns un lux. Românii nu-şi mai permit să mănânce sănătos, iar producătorii se luptă din greu să cultive fără chimicale.

Pentru a se putea obţine culturi ecologice, trebuie ca terenul să parcurgă o perioadă de conversie de minim doi ani. Recoltele sunt însă mai mici cu circa 30% faţă de cele realizate cu ajutorul chimicalelor. Solul trebuie analizat pentru a şti ce culturi se potrivesc şi ce fel de bălegar este bun, iar dăunătorii şi bolile sunt ţinute la distanţă prin macerate de plante. În România mâncarea bio costă cu circa 40% mai mult decât cea obişnuită, iar 80% din producţia eco ia calea exportului. Din păcate, se exportă materia primă şi se importă produsul finit, de patru ori mai scump. Mâncarea naturală reprezintă între 2 şi 3,5% din totalul vânzărilor produselor alimentare.

Piața de alimente bio

Cea mai mare piaţă de produse ecologice din Europa este Germania, cu vânzări anuale de 9,5 miliarde de euro, respectiv 6,8% din vânzările totale de alimente. Ponderea cea mai mare însă o are Danemarca, de 9,4%, urmată de Luxemburg cu 8,6%, Elveţia cu 8,4% şi Germania cu 7%.

20 milioane de euro sunt vânzările de produse bio în România

Terenurile agricole din UE sunt degradate

Interesul UE pentru agricultura bio este cu atât mai mare cu cât circa 45% din suprafețele destinate agriculturii sunt degradate, în fiecare zi fiind scoase din circuitul agricol circa 300 ha.

La nivelul UE, 11,9 milioane de hectare sunt cultivate organic, ceea ce reprezintă 6,7% din întreg terenul agricol utilizat. Cel mai mare procent îl deține Spania cu 16,9% , urmată de Italia cu 15,1%, Franța cu 12,9% și Germania cu 9,5%.

Pericolul din mâncare

În 46% din produsele tradiţionale găsim astăzi pesticide. Cercetările actuale arată că stropirea culturilor cu substanţe chimice favorizează declanşarea unor afecţiuni grave. Agenţia de Protecţia Mediului din SUA-EPA a estimat că 60% din erbicide, 90% din fungicide şi 30% din insecticidele de pe piaţă pot cauza cancer. Un studiu al Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard a arătat că persoanele care consumă alimente tratate cu ierbicide au un risc cu 70% mai mare să dezvolte boala Parkinson. Mai grav este faptul că 80% din seminţele modificate genetic îşi produc singure propriile pesticide pentru a se apăra de dăunători. Şi neurotoxinele, nocive pentru creier, ajung în mâncare sau în apă prin anumite metale grele, precum plumb, mercur, aluminiu, dar şi prin viruşi, stafilococi, streptococi, coloranţi alimentari şi insecticice.

Cei mai expuşi îmbolnăvirii cauzate de hrana tratată chimic sunt copiii. Un studiu al Universităţii din Washinghton a relevat faptul că în organismele copiilor de 4 ani, care au consumat produse obişnuite, se află de şase ori mai multe reziduuri toxice faţă de cei care au mâncat alimente netratate chimic.

Agricultura eco este greu de realizat

Dacă în 2014, în România se cultivau 290.000 ha prin metode naturale, în 2016 suprafaţa s-a redus la 226.000 ha, iar în 2017 a crescut puțin, ajungând la 258.000 ha. Cele mai extinse suprafeţe cultivate ecologic erau în 2017, în judeţele Caraş Severin -48.748 ha, Tulcea - 41.501 ha şi Timiş - 27.373 ha. Culturile sunt îndeosebi de legume, cereale şi viţă-de-vie. Din păcate, cele mai mari ferme sunt deţinute de italieni, francezi şi germani, întreprinzătorii autohtoni neavând bani să cultive terenuri mari, cu toate subvenţiile de la stat. Numărul producătorilor certificaţi de culturi ecologice a scăzut dramatic, de la 15.194 în 2013, la 8.434 în 2017.

1,7% din 13 milioane de ha este cultivat ecologic în România

„Avem peste 5.000 de hectare cultivate ecologic, în special cu nutreţuri, dar şi cu legume şi pomi fructiferi. În ultimii ani au fost mai puţini producători, dar acum s-au mai comasat fermele, s-au asociat şi le este mai uşor. După ce se înregistrează trebuie să ducă programul până la sfârşit, dacă renunţă sunt penalizaţi. Unii abandonează după cinci ani, alţii continuă, dar vin şi noi producători. Îi încurajăm cât putem. Şi în acest an îi aşteptăm să depună cereri până în mai şi să se înscrie în program. Pentru legume nu avem procesatori în judeţ, în schimb avem la fructe”

Nuţu Tabără, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa.

Sprijin pentru agricultura eco

Ajutoarele se acordă din fonduri europene prin APIA, în urma cererilor depuse de producători. Prin Submăsura 11, sprijinul pentru conversia la agricultura ecologică a fost anul trecut între 39 şi 620 de euro/ha/an, în funcţie de cultivarea terenurilor cu nutreţ, legume, plante medicinale şi aromatice, vii şi livezi. Şi pentru menţinerea practicilor de agricultură eco se acordă subvenţii între 73 şi 479 de euro/ha/an. Valoarea totală a ajutoarelor a fost de 236 de milioane de euro în 2018.

„Eu cred că se poate. Am avut contracte pentru 100 de tone de cătină în 2018 şi suntem în anul doi de producţie”

Mădălina Giurescu, producător, preşedinte Asociaţia Bio Cătina

 

Alimentele bio conţin vitamina C, antioxidanţi şi minerale, precum fier, crom, calciu şi magneziu.

 

Citeşte mai multe despre:   mancare bio

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bursa de la Bucureşti închide pe roşu prima şedinţă a săptămânii

Bursa de la Bucureşti închide pe roşu prima şedinţă a săptămânii
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe toţi indicii prima şedinţă a săptămânii, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 30,69 milioane de lei (6,46 milioane de euro). Cea mai mare parte a...

Romgaz propune acordarea unui dividend în valoare brută de 4,17 lei pe acţiune

Romgaz propune acordarea unui dividend în valoare brută de 4,17 lei pe acţiune
Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat, în şedinţa de luni, propunerea de acordare a unui dividend brut de 4,17 lei pe acţiune, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Propunerea va fi...

Curs valutar: Leul s-a depreciat, luni, în raport cu moneda europeană, până la 4,7538 lei/euro

Curs valutar: Leul s-a depreciat, luni, în raport cu moneda europeană, până la 4,7538 lei/euro
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, luni, un curs de 4,7538 lei pentru un euro, în creştere cu 0,29 bani (+0,06%), faţă de şedinţa de vineri, când moneda unică europeană valora 4,7509 lei. De...

ROBOR la 3 luni a urcat luni la 3,23% pe an

ROBOR la 3 luni a urcat luni la 3,23% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a urcat vineri cu 0,07 puncte procentuale, la 3,23% pe an, de la 3,16% pe an, vineri, potrivit...

Compania TAROM, lovită de incompetenţă

Compania TAROM, lovită de incompetenţă
Noua conducere a TAROM va anula mai multe curse neperformante, unde gradul de încărcare era de 25%, iar avioanele zburau cu doar zece pasageri la bord, a anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o...

Exportăm de patru ori mai mult tutun decât mâncare

Exportăm de patru ori mai mult tutun decât mâncare
România a exportat în 2018 tutun brut şi prelucrat în valoare de 693,7 milioane de euro, de patru ori mai mult decât suma exporturilor de preparate alimentare. British American Tobacco, cel mai mare jucător pe...

Bursa deschide şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere pe toţi indicii

Bursa deschide şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere pe toţi indicii
Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere pe toţi indicii, iar BET, care indică evoluţia celor mai lichide 16 companii, era în scădere cu 0,92%, la 40 de minute de la...

Românii fug de credite când economia duduie

Românii fug de credite când economia duduie
România este ţara cu cel mai mic nivel de creditare din UE, în raport cu posibilităţile economiei. Totodată, avem un comportament financiar atipic: experienţa ultimilor 10 ani arată că intermedierea financiară...

Performanţa prin salarii mici, un dezavantaj

Performanţa prin salarii mici, un dezavantaj
„România ţintește aderarea la ZE. În acest scop sunt necesare reforme structurale care să sprijine convergenţa reală, o consolidare bugetară solidă”, se arată în studiul „Cadrul Financiar Multianual...

Statul, inamicul numărul unu al antreprenorilor autohtoni

Statul, inamicul numărul unu al antreprenorilor autohtoni
Galerie Foto Deşi afacerile antreprenorilor români devin din ce în ce mai profitabile, ponderea lor în economie scade câte puţin de la an la an, în favoarea firmelor străine. Cu toate astea, problema cu  care se...

Jurnalul bursier. De ce este greu să investeşti pe termen lung

Jurnalul bursier. De ce este greu să investeşti pe termen lung
Statistica arată că, pe termen lung, este preferabil să deții acțiuni și nu obligațiuni. Activele financiare se pot dovedi a fi foarte volatile în orice an. Cu toate acestea, în timp ce volatilitatea piețelor...

Germania alocă Deutsche Bahn 50 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelei naționale de căi ferate

Germania alocă Deutsche Bahn 50 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelei naționale de căi ferate
Guvernul de la Berlin vrea să injecteze în următorul deceniu aproximativ 50 de miliarde de euro (57 de miliarde de dolari) pentru modernizarea reţelei naţionale de căi ferate, a anunţat duminică publicaţia...

OMV, Borealis și ADNOC explorează noi oportunități de colaborare în sectorul petrochimic

OMV, Borealis și ADNOC explorează noi oportunități de colaborare în sectorul petrochimic
Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a semnat sâmbătă trei memorandumuri de înţelegere (MOU) cu grupul energetic austriac OMV AG şi producătorul de mase plastice Borealis pentru "a explora...

Dăncilă, discuții cu reprezentanți ai mediului de afaceri american care au investiții în România

Dăncilă, discuții cu reprezentanți ai mediului de afaceri american care au investiții în România
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat sâmbătă, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Washington DC, la un prânz de lucru împreună cu reprezentanţi ai companiilor americane care au investiţii în...

Reguli pentru transhumanţa ovinelor (sfaturi pentru agricultori)

Reguli pentru transhumanţa ovinelor (sfaturi pentru agricultori)
Prezenţa lanţului montan carpatic, cu pajiştile sale, vastele întinderi de dealuri şi câmpii (bărăgane) înierbate, străbătut de văi, lunci si bălţi, cu vegetaţie ierboasă sau lemnoasă, a permis şi...
Serviciul de email marketing furnizat de