x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea la români: multă, ieftină și proastă. Pâinea cu margarină, vedeta meniurilor

0
Autor: Dan Străuţ 08 Iul 2020 - 10:40
Mâncarea la români: multă, ieftină și proastă. Pâinea cu margarină, vedeta meniurilor Hepta
Vezi galeria foto


Cele mai mari ponderi în meniul românilor sunt deținute de pâine și grăsimi, acestea fiind și cele mai ieftine, iar cele mai mici ponderi sunt deținute de fructe și legume, la care prețurile sunt tot mai mari de la an la an. Cantitativ, consumul de mâncare a crescut în fiecare an, dar calitatea hranei, exprimată în calorii, scade continuu, după cum reiese din statisticile oficiale analizate de Jurnalul. Datele mai arată că în familiile cu patru sau mai mulți copii consumul de calorii este cu 50% mai mic decât în gospodăriile de una-două persoane, iar în mediul rural se consumă cu peste 100 de calorii mai mult decât la oraș.

„Pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu zilnic pe o persoană a fost de 2.453 de calorii în 2019, față de 2.465

în 2018. Categoria de gospodării cu nivelul cel mai scăzut al consumului alimentar - 1.969 de calorii/persoană - este cea formată din gospodăriile în care există patru şi mai mulţi copii sub vârsta de 18 ani”, arată Institutul Național de Statistică (INS) în publicația „Coordonate ale nivelului de trai în România”.

 

Ce arată ponderile din farfurie

 

Potrivit INS, aproape 40% din aportul caloric al hranei românilor este adus de cereale și produse din cereale (pâine & franzelărie), urmate de grăsimi (aproximativ 15%), carne și mezeluri (13,3%) și lactate plus ouă (11,7%). La polul opus, cu cele mai mici ponderi, se regăsesc fructele (3,6%), dulciurile (6,4%) și legumele (7,6%). Ce ne arată aceste cifre? În primul rând, pâinea și grăsimile - cum ar fi margarina sau slănina - sunt cele mai ieftine, dar și cele mai nesănătoase alimente. De cealaltă parte, fructele și legumele sunt cele mai scumpe (și în continuă scumpire, fiind campioanele inflației de la an la an), dar și cele mai sănătoase, recomandate mereu de medici și nutriționiști. Concluzia: mâncarea ieftină și nesănătoasă („pâinea cu margarină”, am putea exemplifica) reprezintă mai mult de jumătate din meniul românilor, în timp ce legumele și fructele - întotdeauna sănătoase - abia dacă depășesc, împreună, 10%.

 

Moldovenii, cei mai mâncăcioși

 

Datele INS mai arată că în mediul rural consumul este mai mare cu 113 calorii decât în mediul urban. „În teritoriu, cel mai mare consum mediu zilnic de calorii şi protide a fost în regiunea Nord-Est Moldova (2.597 de calorii), iar cel mai mic în regiunea Sud-Muntenia (2.300)”, menționează statisticienii. Potrivit acestora, pe ansamblul gospodăriilor, „contribuţia preponderentă o au alimentele de origine vegetală, mult sporită în raport cu reperele ştiinţei nutriţiei”. Atât în anul 2019, cât şi în anul precedent, aproape 74% din numărul de calorii şi în jur de 50% din cantitatea de protide au fost asigurate de alimentele de origine vegetală, ponderea caloriilor de origine vegetală fiind de 71,7% în urban, respectiv 73,1% în rural, în timp ce ponderea proteinelor de origine animală a fost de 54,1% în urban şi 49,9% în rural”.

 

Consumul mediu de pâine şi produse de franzelărie a fost de 7,93 kg/persoană pe lună în 2019, însemnând anual 95,1 kg/persoană, în ușoară scădere față de 2018.

 

Aportul mediu caloric al principalelor produse alimentare

Sursa: INS


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tranzacții de peste 100.000 de euro în deschiderea ședinței BVB

Tranzacții de peste 100.000 de euro în deschiderea ședinței BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis ședința de astăzi în evoluţie mixtă. Tranzacţiile după jumătate de oră de la deschidere se ridicau la 525.347 de lei (respectiv 108.634 de euro). Indicele...

Corina Crețu: Termenul pentru Autostrada Unirii este foarte lung. Autostrada Iași-Târgu Mureș trebuie să devină o prioritate

Corina Crețu: Termenul pentru Autostrada Unirii este foarte lung. Autostrada Iași-Târgu Mureș trebuie să devină o prioritate
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că termenul anunțat de ministrul Transporturilor pentru finalizarea Autostrăzii Unirii, pentru anul 2027, este foarte lung. Totodată, ea a spus că Autostrada Ungheni...

România a fost pe locul 8 în UE la producția de bere în 2019

România a fost pe locul 8 în UE la producția de bere în 2019
România a fost al optulea producător de bere din UE în anul 2019, potrivit datelor Eurostat. În blocul comunitar s-au produs 34 de miliarde de litri de bere cu alcool anul trecut, ceea ce înseamnă circa 77 de...

Sechele: pandemia a tăiat 10 metri pătrați din casele românilor

Sechele: pandemia a tăiat 10 metri pătrați din casele românilor
Locuinţele construite în ultimii ani sunt tot mai mici, mai înghesuite şi mai puţine. Acest fenomen s-a accentuat în prima parte a „anului pandemiei”: suprafața medie a locuinței autorizate în lunile...

Bulgarii ne bat la competitivitatea economică

Bulgarii ne bat la competitivitatea economică
România a coborât două locuri, de pe 49 pe 51, în topul anual al competitivităţii realizat de Institutul Internațional pentru Dezvoltare Management (IMD), cu sediul în Elveția. Primele trei poziţii au fost...

Raportul BNR asupra inflației: Recuperarea pierderilor devenit va dura cel puțin un an!

Raportul BNR asupra inflației: Recuperarea pierderilor devenit va dura cel puțin un an!
Raportul  asupra inflației,difuzat în 6 august de Banca Națională a României, relevă amploarea influențelor negative ale pandemiei asupra economiei românești.  Analiza BNR arată...

CNAIR a ales firmele care vor proiecta drumurile expres Pașcani-Suceava și Suceava-Siret

CNAIR a ales firmele care vor proiecta drumurile expres Pașcani-Suceava și Suceava-Siret
CNAIR a desemnat câștigătorul licitațiilor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și ale proiectelor tehnice necesare construcției drumurilor expres Pașcani – Suceava și Suceava - Siret, anunță...

Comisia Europeană a aprobat o subvenție directă de 4,8 milioane de lei pentru Aeroportul din Timișoara

Comisia Europeană a aprobat o subvenție directă de 4,8 milioane de lei pentru Aeroportul din Timișoara
Comisia Europeană a aprobat subenția directă de circa 4,8 milioane de lei pentru Aeroportul din Timișoara cu scopul de a acoperi pierderile cauzate de pandemia de coronavirus, arată executivul...

Șoc pe piața valutară: ROBOR scade puternic. Aurul atinge un nou record. Leul rămâne la 4,83 lei

Șoc pe piața valutară: ROBOR scade puternic. Aurul atinge un nou record. Leul rămâne la 4,83 lei
Banca Naţională a României (BNR) a transmis un curs de referinţă de 4,8359 lei/euro, 4,0751 lei/dolar, 5,3679 lei/liră sterlină, 4,4904 lei/franc elveţian. Cursul de referință anunţat,...

Rata dobânzii de politică monetară se va consolida în perioada următoare

Rata dobânzii de politică monetară se va consolida în perioada următoare
Consiliul de Administrație al BNR a decis reducerea ratei de dobândă de referință, de la 1,75% la 1,50%, minim istoric, motiv pentru care analiștii Băncii Transilvania se așteaptă la consolidarea rata...

Arta sculpturii în ceară, transformată în afacere

Arta sculpturii în ceară, transformată în afacere
Galerie Foto Afacerile handmade s-au dezvoltat rapid în România, aducând pe piață produse unicat, pline de personalitate. Cei care au reușit să transforme un simplu hobby în business sunt persoane creative, care își...

Angajările în agricultură și în industria alimentară, stimulate financiar

Angajările în agricultură și în industria alimentară, stimulate financiar
Ministerul Agriculturii şi Ministerul Fondurilor Europene pregătesc împreună două scheme de sprijin pentru angajatorii din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. Banii vor fi acordați sub...

Modernizarea infrastructurii de transport, speranţe de 8 mld. euro

Modernizarea infrastructurii de transport, speranţe de 8 mld. euro
În perioada 2021-2027, bugetul estimat pentru Programul Operațional Transport (POT) este de 8,368 miliarde de euro, în creştere cu circa trei miliarde de euro faţă de 2014-2020, când România a avut la...
Serviciul de email marketing furnizat de