x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maramures - Strainii revigoreaza mestesugurile

Maramures - Strainii revigoreaza mestesugurile

21 Iul 2004   •   00:00

Taranii din comuna maramureseana Vadul Izei si-au transformat micile mestesuguri populare in afaceri de succes. O familie castiga anual peste 150 de milioane de lei, pe langa micile venituri obtinute din agricultura.

SUVENIRURI. Maria Moldovan, mestesugar din Vadul Izei, afirma ca cele mai multe comenzi vin din partea turistilor straini care viziteaza localitatea si care, la plecare, doresc sa-si cumpere un suvenir. Turistii prefera lucruri practice pentru casa. Sunt alese, cu precadere, covoarele din lana si cosurile din nuiele impletite in care se pot aseza rufele inainte de spalare.

DELICIU. Atat turistii straini, cat si cei romani sunt cuceriti de modul aparte al mestesugarilor din Vadul Izei de a-si prezenta lucrurile realizate manual si la razboiul de tesut. Taranii ii invita pe turisti in case pentru a vedea cum lucreaza, iar femeile mai indraznete isi pun razboaiele chiar in curtile proprii. Tesatoarea Ileana Borlean spune ca pretul unui covor de lana nu depaseste 1,5 milioane de lei, iar al unui cos de nuiele 400.000 de lei. Covoarele si cergile sunt facute din lana veritabila, prelucrata si spalata manual. Tesutul la razboi se face, de cele mai multe ori, in fata vizitatorilor, spre deliciul acestora.

ARTIZANAT. O alta indeletnicire a locuitorilor din Vadul Izei este pictatul de icoane pe sticla si confectionarea de obiecte de artizanat. Vasile Apan, pictor si sculptor in lemn, a spus ca icoanele pictate de el au ajuns in colectii particulare din Germania, Anglia, Belgia, Statele Unite, Japonia, Italia sau Danemarca. Un fus confectionat din lemn, inalt de 13 metri, a fost expus de curand intr-o gradina publica din Belgia.

×
Subiecte în articol: economic