x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marea Britanie se pregăteşte pentru destrămarea euro.

Marea Britanie se pregăteşte pentru destrămarea euro.

de Daniel Ionaşcu    |    21 Iun 2011   •   11:53
Marea Britanie se pregăteşte pentru destrămarea euro.

Mark Hoban, viceministrul englez privind serviciile financiare in cadrul Trezoreriei, a recunoscut intr-o dezbatere incinsa din Parlamentul britanic ca tara sa se pregateste de spargerea zonei euro, scrie publicatia EuObserver.

Oficialul a facut controversatele comentarii in timpul dezbaterilor, pe cand era sub tirul continuu atat al Conservatorilor, cat sI al Partidului Laburistilor. Jack Straw, fost ministru de Externe britanic a spus ca “in loc sa ne ascundem in spatele limbajului ca n-ar trebui sa speculam, guvernul ar trebui sa recunoasca ca aceasta eurozona nu poate rezista … Din moment ce euro in forma sa curent va intra in colaps, nu este mai bine ca asta sa se intample rapid in locul unei unei morti lente?', a intrebat Straw.

Raspunzand unei alte intrebari despre posibilul “efect domino' al unui faliment al Greciei, Hoban apoi a admis: “Exista discutii intre Banca Angliei, Trezorerie sI FSA (Financial Services Authority – agentia de reglementare bursiera sI financiara) si luam in considerare un numar de scenarii si potentiale evenimente de piata'.

Spre finele sesiunii, el a adaugat: “Nu voi comenta daca zona euro va ramane intacta. In mod clar, criza demonstreaza imensele constrangeri sub care aceasta se afla'. In privinta Greciei insasi, parlamentarii britanici au fost de acord ca o noua salvare sub auspiciile Bruxelles-ului va esua.

“Grecia e falita de un an'

John Redwood, membru al Partidului Conservator sI membru in grupul care se ocupa de competitivitate economica a spus ca “Grecia a intrat in faliment in urma cu mai mult cu un an, dar ministrii unor tari nu pot sa creada ca arunca banii contribuabililor sI sa pretinda ca nu s-a intamplat'. Mike Gapes, a adaugat din partea Partidului Laburist, ca “programele sado-monetare' ale Uniunii Europene bazate pe noi masuri de austeritate nu vor functiona.

Hoban a adaugat ca daca Grecia intra la apa bancile britanice vor pierde 4 miliarde de dolari investiti in obligatiuni suverane, bancile franceze 16 miliarde iar cele Germane 20 miliarde. Dar Straw a notat ca daca toate formele de datorii sunt adunate, atunci bancile britanice vor pierde 13 miliarde de euro, cele franceze 34 de miliarde iar cele germane 53 de miliarde de euro.

Un accident cu soferi nesabuiti

Comentatorii au remarcat ca declaratiile lui Hoban nu reprezinta pozitia oficiala britanica asupra viitorului euro, cat slabiciunile sale personale in dezbatere. Andrew Gimson a scris in The Telegraph ca “Hoban s-a comportat precum un englez care s-a gasit la locul unui accident in care sunt implicati soferi straini nesabuiti si vrea sa pretinda ca nu a vazut nimic'.

×
Subiecte în articol: banci grecesti zona euro faliment grecia