x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MAREA  DISPUTĂ! Cât cheltuie BNR pentru aurul depus la Londra?

MAREA  DISPUTĂ! Cât cheltuie BNR pentru aurul depus la Londra?

de Dan Constantin    |    11 Iul 2019   •   14:22
MAREA  DISPUTĂ! Cât cheltuie BNR pentru aurul depus la Londra?

Suma exactă cheltuită  de Banca Națională a României pentru administrarea aurului depus la Londra a fost de 345 000 lei în anul 2018.Suma este evidențiată în Raportul BNR dat publicității în 10 iulie 2019.Raportul este trimis Parlamentului României.Raportat la cursul mediu  lei/euro din anul trecut- 4,65lei/euro- suma din evidențele contabile este  pentru anul 2018 echivalentul a 74 193 euro. Aceste cheltuieli se referă strict la aurul aflat în custodie la Banca Angliei. 

Rezerva de aur, de circa 104 tone , din care 61 de tone se află în custodie la Banca Angliei, a fost subiectul unei intense dispute politice, o lege a Parlamentului,inițiată de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea, care modifică Legea privind Statutul BNR, ar impune aducerea în țară a aurului din rezerva internațională aflat în străinătate. Legea nu este încă în vigoare, nefiind publicată în Monitorul Oficial.

 Raportul BNR pe 2018 menționează că aurul aflat în custodie la Banca Angliei a fost verificat la sediul acestei instituții. Acțiunea de verificare a lingourilor efectuată de BNR la Londra A FOST A TREIA VERIFICARE anuală consecutivă, DUPĂ CELE DIN 2016 și 2017, potrivit sursei citate.

×