x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Masinile neasigurate, radiate din circulatie

Masinile neasigurate, radiate din circulatie

de Eugenia Mihalcea    |    10 Noi 2005   •   00:00
Masinile neasigurate, radiate din circulatie

Baza de date privind RCA va fi realizata si implementata pana la finele anului, a anuntat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Totodata, masinile care nu vor fi asigurate RCA vor fi suspendate sase luni, pentru ca ulterior sa fie radiate.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) vor propune Executivului aprobarea unei Ordonante de Urgenta, pana la sfarsitul lunii decembrie 2005, in care vor fi cuprinse si masurile ce vor fi luate impotriva masinilor neasigurate. MAI a introdus un nou indicator, respectiv suspendarea din oficiu. Conform proiectului, masinile care nu vor avea RCA vor fi suspendate din oficiu pentru sase luni, iar ulterior se va trece la radierea din circulatie.

MASURI. Conform MAI exista aproximativ 1 milion de autovehicule abandonate. Daca proprietarii nu certifica asigurarea obligatorie RCA in termenul de sase luni de suspendare din oficiu, MAI va trece la radierea inmatricularii autovehiculului. "Obiectivul noului act normativ este cresterea gradului de cuprindere in asigurare a autovehiculelor, nivelul minim propus de UE fiind de 90% din numarul total al inmatricularilor", a spus Crisan. Datele prezentate de presedintele CSA arata ca ponderea autovehiculelor asigurate se situeaza intre 65% si 70% din parcul auto inregistrat la nivel national. Conform Directiei Politiei Rutiere, numarul masinilor luate in evidenta depaseste 4,3 milioane. Comisia Europeana subliniaza in raportul de tara ca Romania trebuie sa rezolve problema asigurarii obligatorii a autovehiculelor, in caz contrar masinile urmand a fi oprite la granita.

TARIFE. In ceea ce priveste liberalizarea pietei RCA, de la 1 ianuarie 2007, o data cu integrarea Romaniei in UE, societatile de asigurari nu au pregatite tarife de prima. Asta, in conditiile in care nu CSA va stabili tarifele, ci societatile. La ora actuala, limita maxima a primei de asigurare a RCA in caz de vatamare corporala este de 1 miliard de lei vechi, iar pentru daune materiale de 5 miliarde. Din 2007 s-ar putea ajunge la 350.000 de euro minim pentru daune materiale, dupa cum a precizat Mihai Tecau, secretar general al CSA.

×
Subiecte în articol: economic