x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Masterplanul de Transport va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern

Masterplanul de Transport va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern

de Cristian Anton    |    14 Sep 2016   •   12:20
Masterplanul de Transport va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern

Masterplanul General de Transport (MPGT) al României va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern în cel mai scurt timp, după ce, timp de mai bine de un an de zile, soarta acestuia a fost incertă. Masterplanul cuprinde proiectele de infrastructură ce trebuie realizate până în 2030, cu o valoare totală de 43,5 miliarde de euro.

Ministerul Transporturilor a finalizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea masterplanului de transport. Actul se află în prezent pe circuitul de avizare interministerială şi va fi aprobat de Guvern, în cel mai scurt timp. Forma în care ar trebui aprobat documentul vital pentru infrastructura din România a stârnit controverse în ultimul an. În timp ce unii voiau Hotărâre de Guvern, alţii au cerut în Parlament, pentru a evita riscul unor modificări ulterioare intrării în vigoare.

Adoptarea MPGT devine esenţială pentru accesarea fondurilor structurale şi asigurarea continuităţii finanţării din partea Uniunii Europene”, au declarat oficialii Ministerului Transporturilor.

„Pe lângă proiectele de construire şi modernizare a infrastructurii, în Master Planul General de Transport sunt prevăzute şi proiecte de îmbunătăţire a serviciilor pentru toate modurile de transport: achiziţionarea de material rulant nou pentru calea ferată, achiziţionarea navelor de dragaj sau intervenţie în sectorul naval, a echipamentului de siguranţă şi securitate în domeniul aerian, dar şi a echipamentelor IPS pe sectorul rutier. Master Planul General de Transport al României reprezintă cadrul general de dezvoltare, sursele de finanţare, strategia de implementare a proiectelor precum şi asigurarea activităţii de întreţinere şi reparaţii curente pentru infrastructura de transport naţional până în anul 2030”, susţine ministerul. În următorii 15 ani, România își propune să construiască 1.200 km de autostradă și 1.900 km de drumuri expres, naționale și variante de ocolire. Costurile totale sunt evaluate la 43,5 miliarde de euro.

Masterplanul de Transport al României utilizează date de natură economică, demografică şi de transport pe baza căruia se determină prognozele de trafic pentru toate modurile de transport la nivelul unui proiect de infrastructură oferind date pentru fundamentarea analizei cost-beneficiu în vederea prioritizării proiectelor.

 

×