x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MĂSURI EXTREME - BVB a oprit tranzacţiile

MĂSURI EXTREME - BVB a oprit tranzacţiile

de Diana Rucinschi    |    09 Oct 2008   •   00:00
MĂSURI EXTREME - BVB a oprit tranzacţiile

Tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost suspendată ieri pentru prima dată de la declanşarea crizei economice mondiale, după ce principalele acţiuni au scăzut cu 15%.



Tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost suspendată ieri pentru prima dată de la declanşarea crizei economice mondiale, după ce principalele acţiuni au scăzut cu 15%.

Bursa a coborât ieri cu 10,68% până la ora 11:08, la care tranzacţionarea a fost sistată din cauza scăderilor masive survenite ca urmare a căderilor bruşte de pe toate bursele internaţionale. Tranzacţionarea se va relua normal astăzi, după cum a precizat Stere Farmache, preşedintele-director general al Bursei. "Atât investitorii, cât şi publicul larg nu trebuie să privească această decizie ca pe una care semnalează panică, ci ca pe una menită să dea un răgaz pentru a putea să evalueze mai clar decizia de a investi. Credem că un răgaz de câteva ore e binevenit pentru investitori. Reluarea tranzacţiilor se va face mâine şi sperăm că în condiţii mai bune", a spus Farmache.

Suspendarea a venit în cea de-a treia zi de scăderi abrupte, în care Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au pierdut doar într-o oră 14,64%, iar companiile din domeniul energetic erau pe minus cu 10,26%. Asta în condiţiile în care companiile listate la bursă oricum au pierdut 70% din valoare de la începutul anului, în vreme bursele internaţionale au scăzut doar la jumătate din această valoare.

Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu s-a închis şi ea la 11:13, tranzacţionarea derivatelor va fi reluată concomitent cu reînceperea transferurilor de la Bursa de Valori Bucureşti pentru contractele bazate pe acţiuni. Totuşi, la 11:30, tranzacţiile care urmăreau evoluţia aurului, valutelor şi a ratei dobânzii au revenit la tranzacţionare.

Profituri neimpozitate

La conferinţa de presă, Farmache a aruncat săgeţi către autorităţi, menţionând că scăderile n-ar fi fost aşa de mari dacă statul român ar fi listat la Bursă marile companii din portofoliul său.

La câteva ore distanţă, premierul Tăriceanu a anunţat că profiturile realizate din investiţiile bursiere nu vor fi impozitate în 2009. "Vom realiza o modificare de Cod fiscal, prin care vom suspenda plata impozitului pe veniturile obţinute pe Bursă pentru tot anul 2009. Atât impozitul de 1% aplicat pentru portofoliile deţinute pe o perioadă mai mare de un an, cât şi cota de 16% aplicată pentru cele mai mici de un an vor fi suspendate pentru tot anul 2009", a declarat şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Pierderile înregistrate de investitori în 2008 vor fi reportate pentru anul următor, iar dacă vor înregistra profit, valoarea impozitului plătit se va diminua. Astfel, dacă în 2009 investitorii vor înregistra pierderi şi profit în 2010, aceştia vor plăti impozit pe diferenţa rezultată.

Capra vecinului, lovită şi ea

Nici vecinii noştri nu au scăpat teferi, toate bursele din Europa Centrală şi de Est înregistrând căderi puternice. La Moscova, RTS a scăzut cu 11,2%, în vreme ce MICEX a coborât 14,25% în primele 35 de minute de tranzacţionare.

La Belgrad, la ora 14:00, Bursa era pe minus cu 9,19%, iar bursa din Polonia coborâse cu 2,59%. Tranzacţiile au fost suspendate şi la Praga, după o cădere de peste 10%, însă a recuperat până la un minus de doar 2,54%.

Piaţa de capital din Ungaria scăzuse cu 5,7%, iar titlurile MOL şi OTP, ambele prezente în România, au fost suspendate automat de la tranzacţionare după ce au căzut peste 10%. La Viena, Erste Bank, ce deţine în România Banca Comercială Română, scăzuse cu 9,26%, iar Raiffeisen plonjase cu 10,85%. În acelaşi timp, titlurile Unicredit au scăzut cu 10%, după care au fost suspendate de la tranzacţionare, iar autorităţile italiene au avut o întâlnire de urgenţă în privinţa sectorului bancar.

Băncile centrale scad dobânzile

Iniţial, bursele occidentale au scăzut şi ele dramatic la începutul zilei de ieri, cu procente de până la 7%, însă şi-au temperat scăderile până la 0,2%, după ce băncile centrale din întreaga lume au redus ieri ratele dobânzii de referinţă în încercarea de a-i tempera pe investitori.

Federal Reserve a redus rata dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, până la 1,5%, iar Banca Centrală Europeană (BCE) tot cu atât, până la 3,75%. La fel a procedat şi Banca Angliei, micşorând dobânda la 4,5%. China s-a alăturat şi a redus rata dobânzii cu 27 de puncte. De asemenea, acţiunea a fost urmată şi de băncile centrale din Elveţia, Canada şi Suedia, într-un demers de a da un impuls pieţelor. Banca Japoniei, ce practică o rată de doar 0,5%, nu a modificat-o încă, dar şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunea concertată.

Fonduri de pensii SUA - Criza a evaporat 2.000 de miliarde de dolari

Fondurile de pensii americane au pierdut 2.000 de miliarde de dolari în ultimele 15 luni, circa 20% din valoarea lor, transmite Associated Press.
Potrivit lui Peter Orszag, preşedintele Oficiului pentru Buget al Congresului american, scăderile de pe pieţe, prăbuşirile şi falimentele de bănci şi companii au avut un impact devastator pentru fondurile de pensionare ale americanilor de rând. Parlamentarii americani au început să investigheze cum afectează turbulenţele sectorului financiar fondurile muncitorilor. "Anumiţi oameni îşi vor amâna pensionarea. În special cei foarte aproape de a se retrage ar putea decide că nu îşi permit să se pensioneze şi vor continua să muncească", a spus Orszag. Jerry Bramlett, şeful fondului de pensii BenefitStreet Inc, a spus că există riscul ca oamenii să devină nervoşi şi să vrea să îşi retragă banii din aceste fonduri, ceea ce ar duce la alte pierderi. (D. Ionaşcu)

Fondul Proprietatea - Vânzări masive

Sătui de aşteptarea de trei ani fără ca Fondul Proprietatea să se listeze, 1.218 mici acţionari ai acestuia au ieşit din acţionariatul Fondului şi au luat banii în numerar.
Cei 1.218 mici acţionari deţineau împreună 0,7% din capitalul FP. Ei au putut solicita în perioada 1 octombrie 2007-1 martie 2008, conversia acţiunilor lor în titluri de plată în limita de 500.000 de lei. De asemenea, societatea are 550 de acţionari noi, care au în total 8,8% din capital. La 31 august, Ministerul Economiei deţinea 79,64% din capitalul societăţii, o persoană juridică avea 2,77%, iar alte 16 firme controlau 1,43%. Cele 1.996 de persoane fizice cu deţineri sub 1% controlau la data menţionată 9,09% din capitalul Fondului, în timp ce două persoane deţineau cumulat 7,07%. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic