x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MDLPL aşteaptă cereri de finanţare a proiectelor de dezvoltare a 7 oraşe în sumă de 621 mil. euro

MDLPL aşteaptă cereri de finanţare a proiectelor de dezvoltare a 7 oraşe în sumă de 621 mil. euro

09 Dec 2008   •   00:00

Ministerul Dezvoltării aşteaptă, începând de luni, cereri de finanţare pentru proiecte de dezvoltare a celor şapte oraşe desemnate poli de creştere, prin care solicitanţii pot obţine finanţări cu o valoare de 621,27 milioane euro, în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (POR).



Proiectele eligibile pentru a primi finanţare sunt cele care vizează reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publică urbană, transport şi mobilitatea populaţiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), naţional şi local, din mediul urban), dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri şi reabilitarea infrastructurii sociale, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).
Astfel, oraşul Iaşi poate beneficia de fonduri de 111,25 milioane euro (91,22 milioane euro de la FEDR), Ploieşti de 97 milioane euro (79,53 milioane euro prin FEDR), Craiova de 95,5 milioane euro (78,3 milioane euro de la FEDR), Constanţa de 90,32 milioane euro (74,05 milioane euro de la FEDR), Cluj-Napoca de 82,41 milioane euro (67,57 milioane euro de la FEDR), Braşov de 74,3 milioane euro (60,92 milioane euro de la FEDR) şi Timişoara de 70,49 milioane euro (din care 57,79 milioane euro prin FEDR).
Solicitanţii sunt autorităţile publice locale la nivel judeţean sau din mediul urban, asociaţii pentru dezvoltare intercomunitară, parteneriate între unităţile administrativ-teritoriale (autorităţi ale administraţiei publice locale).
Termenul limită pentru depunerea de proiecte finanţabile în cadrul POR este anul 2012.
Acest demers reprezintă ultima etapă din procesul de cerere de oferte pentru POR, potrivit MDLPL.
Prin POR, Uniunea Europeană va sprijini în perioada 2007-2013 dezvoltarea urbană, reabilitarea drumurilor judeţene şi a străzilor, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, de sănătate, pentru situaţii de urgenţă şi a celei educaţionale, dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local, valorificarea patrimoniului cultural şi promovarea potenţialului turistic al României.
Bugetul total al programului este de circa 4,4 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Finanţarea POR este realizată în proporţie de 84% din fonduri UE şi restul din fonduri naţionale.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: economic milioane fedr