x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mechel a vândut patru combinate din România cu 230 de lei

Mechel a vândut patru combinate din România cu 230 de lei

de Daniel Ionaşcu    |    20 Feb 2013   •   13:45
Mechel a vândut patru combinate din România cu 230 de lei
Ruşii ies din România după ce situaţia companiilor s-a deteriorat foarte mult în ultimii anii

Grupul rus Mechel a anunţat că şi-a transferat activele tuturor activelor sale româneşti către firma românească Invest Nikarom SRL la un preţ simbolic de 230 de lei.

Astfel, au intrat în posesia firmei combinatele Ductil Steel Buzău, Câmpia Turzii SA, Mechel Târgovişte SA, Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi Laminorul Brăila, care au împreună peste 6.000 de angajaţi. “În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producţie de la întreprinderile metalurgice «Mechel» din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere”, se arată într-un comunicat al conglomeratului minier şi metalurgic controlat de oligarhul rus Igor Ziuzin.

Ieşirea din România


“Cu ceva timp în urmă am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european, care în conjunctura actuală şi prognozabilă rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al grupului, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga şi în Laminorul universal de şine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble (60 de milioane de euro), actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei”, a comentat, într-un comunicat, Evgeny Mikhel, directorul general al Mechel.

Sindicaliştii din România acuzau anul trecut într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului că Mechel vinde produsele realizate în ţara noastră prin firme-parazit la preţuri fixate de grup. De asemenea, au acuzat grupul că nu şi-a respectat angajamentele convenite luate la privatizare. Cu ocazia protestelor de la Câmpia Turzii de anul trecut, Guvernul a confirmat însă că angajamentele au fost respectate.

Au capotat chiar dacă au primit ajutor de stat

Mechel scosese la mezat combinatele româneşti încă din toamna anului trecut. Acestea au fost oprite în ultima perioadă. Combinatele de la Târgovişte şi Câmpia Turzii au beneficiat de ajutoare de stat constând în ştergeri de datorii şi garanţii de stat şi au fost monitorizate de Comisia Europeană până în 2009. În 2010, Mechel anunţa că a investit în cele două combinate 100 de milioane de dolari, de 1,5 ori mai mult decât nivelul cerut de Uniunea Europeană. Potrivit sindicatelor, în 2003, concernul rus Mechel a preluat cu 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de la Câmpia Turzii, iar statul român a şters cu ocazia privatizării datorii de 70 de milioane de euro.

Cum ajutoarele nu sunt permise în domeniul siderurgic european, România a obţinut foarte greu această concesie. În urma negocierilor de aderare la UE, România a fost autorizată să acorde ajutor de stat în scopul restructurării, cu condiţia ca acestea să fie viabile, în condiţii normale de piaţă, la sfârşitul perioadei de supraveghere.

Combinatele Mechel din România au avut în 2011 o cifră de afaceri combinată de 3,7 miliarde de lei, datorii totale de 2,5 miliarde şi pierderi cumulate în valoare de 515 milioane de lei.
Or, la nici câţiva ani de când au fost declarate viabile, societăţile au capotat, fiind îngropate în datorii uriaşe, iar acţionarul majoritar şi-a luat tălpăşiţa.

×
Subiecte în articol: mechel combinate romania vanzare companii