x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Medicamente pentru sinistratii din Asia

Medicamente pentru sinistratii din Asia

10 Ian 2005   •   00:00

Companiile occidentale din domeniul medicamentelor si produselor alimentare isi majoreaza productia pentru a satisface cererea din partea agentiilor umanitare, care au strans miliarde de dolari pentru acoperirea nevoilor urgente ale sinistratilor din zonele lovite de tsunami.

EFECTE. Ajutoarele umanitare dau de lucru companiilor farmaceutice
Producatorii de bunuri de stricta necesitate, cum ar fi biscuiti si medicamente, incearca sa se asigure ca o parte din sumele promise ca ajutor pentru sinistrati vor ramane in tarile donatoare.

AJUTOARE. Agentiile umanitare au estimat ca, in zonele calamitate, trebuie asigurate alimente pentru peste doua milioane de oameni si locuinte pentru cinci milioane. Guvernele si organizatiile internationale au promis un ajutor financiar de peste cinci miliarde de dolari. Din donatiile persoanelor private si ale companiilor se vor strange alte 1,5 miliarde de dolari. Reprezentantul in Tailanda al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, William Aldis, a afirmat ca firmele folosesc donatiile pentru a-si reduce impozitele.

Organizatia a cerut ca medicamentele donate sa fie inscriptionate in limba tarii de destinatie si a anuntat ca nu va accepta produse care se afla in ultimele luni de valabilitate, asa cum s-a intamplat in cazul ajutoarelor pentru Kossovo, care au ajuns deja expirate.

"Cateodata primim medicamente pe care nu le-am cerut si de care nu avem nevoie. Companiile producatoare le inscriu in contabilitate drept donatii de caritate la pretul de piata. In Kossovo, milioane de dolari au fost folosite pentru a arde medicamentele expirate. Totusi noi depindem mult de industria farmaceutica, nu vrem sa o demonizam", a aratat Aldis.

EFECTE BURSIERE. Analistii japonezi considera ca mare parte din donatiile guvernului nipon, de 500 milioane de dolari, vor ajunge in conturile bancilor din Japonia. Saptamana trecuta, actiunile companiei de consultanta in domeniul ingineriei Nippon Koei au urcat cu 20%, iar cele ale firmei Tetra, care produce blocuri de beton destinate spargerii valurilor, au crescut cu 30%. De asemenea, perspectiva reconstruirii zonelor distruse de tsunami au influentat pozitiv companiile domeniul cimentului, ingineriei si constructiilor din tarile afectate, mai ales Tailanda, Sri Lanka si Indonezia.

×
Subiecte în articol: economic