x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu - 180 milioane de euro pentru ariile protejate

Mediu - 180 milioane de euro pentru ariile protejate

de Elena Stan    |    20 Mai 2006   •   00:00
Mediu - 180 milioane de euro pentru ariile protejate

Romania trebuie sa-si dubleze ariile naturale protejate pentru a scapa de steguletul galben primit la capitolul Mediu. Numai infiintarea ariilor protejate costa 180 milioane de euro, din fonduri europene si de la buget.

Comisia Europeana a acordat Romaniei un stegulet galben pentru protectia naturii. Conform raportului, Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare in domeniul legislatiei orizontale si in cel al protectiei naturii. O data cu semnarea Tratatului de Aderare, Romania si-a asumat obligatia de a dubla suprafata ocupata de arii naturale protejate. In prezent, aceasta reprezinta 7% din suprafata tarii, insa in 2013 trebuie sa fie de 15%. "Pana la 1 ianuarie 2007 trebuie sa delimitam clar zonele de protectie a pasarilor, precum si siturile noi de importanta avifaunistica", a spus Attila Korodi, secretar de stat pe probleme de integrare europeana in Ministerul Mediului. "Media ariilor naturale in statele UE este de 14%-15% din suprafata totala a tarii", a spus Adriana Baz, director in cadrul MMGA. "In momentul de fata nu s-a realizat o evaluare a biodiversitatii la nivelul intregii tari, oricum suprafata care poate fi declarata arie naturala protejata se va dubla pana in 2013", a spus Attila Korodi.

BANI INSUFICIENTI. Extinderea retelei de arii naturale protejate va costa tara noastra circa 180 milioane de euro, bani proveniti din fonduri structurale si cofinantare. "Bugetul de stat asigura putini bani in momentul de fata pentru arii naturale", a explicat Adriana Baz. "De la bugetul de stat a fost alocata suma de 8 milioane RON pentru 2006. Banii reprezinta bugetul Institutului de Cercetare «Delta Dunarii»", a afirmat Attila Korodi. Pentru cofinantari la proiecte LIFE Natura, derulate de Agentiile pentru Protectia Mediului, a fost alocata suma de 1,5 milioane RON.

FONDURI
Pentru atingerea tintelor, Romania are nevoie de bani de la bugetul de stat, de fonduri europene, precum si de contractarea unor credite internationale. "Pentru perioada 2007-2013 sunt prevazute 150 de milioane de euro ca fonduri structurale din partea UE pentru siturile Natura 2000, la care se adauga cofinantarea Romaniei de 30 de milioane de euro", a explicat Attila Korodi. "Natura 2000 a inceput in 2003, insa primele fonduri au sosit in 2005. Mai avem mult de lucru pentru identificarea de noi situri arii protejate", a declarat Sulfina Barbu. Romania are cele mai multe regiuni biogeografice reprezentate la nivelul unei tari europene: continentala, alpina, panonica, stepica, Marea Neagra, cea mai intinsa Delta din Europa, peste 4.000 de specii de plante si 35.000 de specii de animale. De asemenea, tara noastra are mai multe categorii de arii naturale protejate. "Monumente ale naturii sunt Sfinxul, pesterile, insa si pelicanul cret sau pinul negru", a explicat Adriana Baz.

×
Subiecte în articol: economic milioane protejate