x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu ostil investitiilor

Mediu ostil investitiilor

13 Sep 2004   •   00:00

Un raport al Bancii Mondiale, preluat de BBC si citat de Rador, arata ca Slovacia si Columbia sunt tarile care au adoptat anul trecut cele mai profunde reforme in vederea imbunatatirii mediului de afaceri. Cercetarea vizeaza 145 de tari si ia in calcul, printre altele, legislatia referitoare la infiintarea unei firme, dar si transparenta companiilor listate la Bursa.

LA COADA. "Romania face parte din tarile cele mai prost cotate: rigiditatea pietei muncii, costurile de angajare, costurile de concediere a fortei de munca fac in asa fel incat Romania sa fie un mediu de afaceri ostil investitiilor. Una din concluziile acestui raport este ca cu cat mai grele sunt procedurile de guvernare a mediului de afaceri, cu atat mai mai mare este ponderea economiei subterane si cu atat mai mare este prejudiciul adus bugetului public", a declarat, pentru BBC, jurna-listul Andrei Postelnicu (foto) de la Financial Times.

PRETEXT. Organizatiile oamenilor de afaceri din Romania au reclamat faptul ca, in felul in care este intocmit actualmente Codul Muncii, angajatorii sunt, practic, stransi cu usa si nu pot sa dezvolte o afacere astfel incat aceasta sa creeze locuri de munca si in cele din urma sa ridice nivelul de trai al angajatilor. In ceea ce priveste dificultatea de angajare, Romania are un scor de 78 dintr-un total posibil de 100 puncte. Banca Mondiala spune ca pretextul protectiei sociale in ceea ce priveste rigiditatea pietei fortei de munca este o masura cu efecte adverse.

×
Subiecte în articol: economic