x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MEGAFRAUDĂ/Încă 6 miliarde $ în "Afacerea Madoff"

MEGAFRAUDĂ/Încă 6 miliarde $ în "Afacerea Madoff"

17 Dec 2008   •   00:00

Lista fraieriţilor lui Bernard Madoff se înmulţeşte pe zi ce trece. Mai multe instituţii din întreaga lume şi-au prezentat ieri pierderi pe fondurile falimentare în valoare totală de circa 6 miliarde de dolari, pe lângă cele 24 de miliarde de dolari.



Nume grele s-au adăugat pe lista pierzătorilor, în vreme ce alţii, care ştiau că au făcut afaceri cu Madoff, abia acum şi-au aflat paguba. Din suma de circa 6 miliarde de dolari, majoritatea o compun pierderile Tremont Capital Management, care a pompat 3,3 miliarde de dolari, şi Fortis Olanda, care a plusat 1,4 miliarde de dolari. Dintre numele mari despre care s-a aflat ieri că au pierderi se află banca franco-belgiană Dexia, care, potrivit Bloomberg, a investit 106,9 milioane de dolari, în vreme ce Royal Bank of Canada are şi ea o posibilă gaură de 40 de milioane de dolari.

A doua zi de la anunţul primei tranşe de expuneri a adus şi asiguratori în prim-planul "afacerii". Francezii de la Axa au evocat o pierdere "net inferioară de 100 de milioane de euro", iar cei de la Groupama de 13,6 milioane de dolari. De asemenea, Harel Insurrance are o expunere de 14,2 milioane de dolari, Korea Life Insurrance de 50 de milioane de dolari, iar un fond de pensii al profesorilor din aceeaşi ţară ar putea pierde 9,1 milioane de dolari. De asemenea, conform Ministerului Economiei din Spania, nouă fonduri de pensii şi trei asigurători spanioli sunt expuşi unor pierderi de 38 de milioane de euro. Banca japoneză Aozora mai aşteaptă şi ea recuperarea a 137 de milioane de dolari, în vreme ce fundaţia magnatului imobiliar Mortimer Zuckermann a pierdut 30 de milioane de dolari. Escrocheria a dus la dispariţia JEHT Foundation, ai cărei bani erau manageriaţi de firma lui Madoff. JEHT a anunţat pe propriul site că a oprit imediat toate granturile şi că îşi va închide permanent porţile la finele lui ianuarie 2009.

×
Subiecte în articol: economic milioane dolari