x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Metrorex, căpușată cu sute de mii de euro de firma sindicatului

Metrorex, căpușată cu sute de mii de euro de firma sindicatului

de Cristian Anton    |    15 Aug 2016   •   17:01
Metrorex, căpușată cu sute de mii de euro de firma sindicatului

Metrorex este căpușată de 22 de ani de firma sindicatului, care a sifonat în tot acest timp zeci de milioane de euro din banii companiei de stat. Atât Corpul de control al primului ministru, în 2013, cât și Curtea de Conturi, în 2015, au denunțat contractele de asociere în participațiune dintre cele două părți ca fiind abuzive, dar nimic nu s-a schimbat, iar firma sindicaliștilor încasează bani de la metrou lună de lună. Mai mult, DNA pare să fi rătăcit dosarul deschis încă din 2013 pe seama acestei colaborări păguboase pentru stat.

Tribunalul București a dispus în februarie 2016 rezilierea contractului de asociere în participațiune nr. 75/2007 încheiat între Metrorex și Sindomet Servcom SRL, firma deținută de Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) și condusă de fostul parlamentar Ion Rădoi. Instanța a hotărât ca Sindomet Servcom să înceteze toate contractele încheiate în temeiul acestei asocieri, dar sindicaliștii au făcut recurs și acum se așteaptă decizia instanței superioare. Contractul în litigiu se referă la închirierea spațiilor publicitare din metroul bucureștean, din care Metrorex încasa 53% din venituri, iar Sindomet Servcom restul de 47%. Cel mai păgubos pentru compania de stat este însă contractul prin care Sindomet Servcom a preluat serviciile de închiriere a celor 5.000 de metri pătrați de spații comerciale din stațiile de metrou, înnoit ultima oară în anul 2003 și valabil până în septembrie 2017.

Bazarul cunoscut de toți cei care merg cu metroul aduce profit an de an firmei sindicaliștilor, iar Metrorex primește doar 25% din contravaloarea chiriilor încasate de Sindomet Servcom.

Bani cu nemiluita

Și mai scandaloasă este o prevedere strecurată în contractul colectiv de muncă din 2012, prin care Metrorex s-a obligat să vireze acel 2% din impozitul pe profit al fiecărui angajat către Sindomet Servcom. Șefii de la metrou spun că prevederea este abuzivă și promiteau să anuleze această clauză, dar promisiunile au trecut, iar Sindomet Servcom încasează, și de aici, zeci de mii de lei, lună de lună. Numai în 2016, în perioada ianuarie- iulie, Metrorex a virat în conturile Sindomet Servcom 527.353,39 lei, cu titlul ciudat de prestări servicii. În 2015, firma sindicaliștilor a încasat pe aceeași bază 1.260.567,44 lei, iar în 2014 alți 1.310.641,55 lei. În total, peste trei milioane de lei a primit Sindomet Servcom de la Metrorex în ultimii trei, fără să fi prestat absolut nimic în schimbul acestor bani. Pentru a ne face o idee și mai bună asupra modului în care Sindomet Servcom căpușează Metrorex este suficient să amintim că metroul încasează între 600.000 și 800.000 de lei pe an din chiriile percepute de firma sindicatului.

Sindicaliștii hotelieri

Sindomet Servcom SRL are ca domeniu de activitate hoteluri și alte facilități de cazare similare. Atunci când nu adună bani de la buticurile mirositoare din stațiile de metrou, de pe urma reclamelor de pe peroane sau direct din salariile angajaților, firma sindicatului face și turism, la munte. Sindomet Servcom SRL administrează complexul Zamora din Bușteni, în care angajații Metrorex pot să-și petreacă, teoretic, concediile, dar unde n-au loc din cauza liderilor de sindicat ce veghează pentru bunăstarea lor. Firma controlată de fostul parlamentar Rădoi a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 4.708.290 și un profit net de 339.912 lei, cu 39 de angajați.  

“Metrorex nu are nici un control asupra stabilirii clauzelor din contractele de închiriere, asupra negocierii și stabilirii chiriei și a altor obligații ale chiriașilor și nici nu poate monitoriza și interveni asupra comportamentului chiriașilor și pentru eliminarea și sancționarea deficiențelor care apar pe parcursul derulării contractelor”, sesiza anul trecut Curtea de Conturi, în analiza sa asupra asocierii cu Sindomet Servcom. Iar inspectorii trebuie să fi fost exasperați de a/ dreptul de cele constatate, dacă au scris într-un raport oficial despre „spectacolul cotidian de bazar, cu aspect și mirosuri culinare specifice, care poate fi întâlnit în unele stații importante și / sau căi de acces”.

În timp ce Metrorex primeşte subvenţii de la stat  pentru a putea funcţiona, aceeaşi companie se dovedeşte a fi mina de aur a sindicatului condus de Ion Rădoi.

×