x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Metrorex scumpeşte biletele: o cartelă de două călătorii va costa 4 lei, un abonament 35 lei

Metrorex scumpeşte biletele: o cartelă de două călătorii va costa 4 lei, un abonament 35 lei

de Daniel Ionaşcu    |    05 Aug 2011   •   15:49
Metrorex scumpeşte biletele: o cartelă de două călătorii va costa 4 lei, un abonament 35 lei

Metrorex va majora de sambata pretul biletelor si abonamentelor, o cartela cu doua calatorii urmand sa coste patru lei, fata de trei lei in prezent, iar un abonament lunar cu 62 de calatorii va ajunge la un pret de 35 de lei, de la 27 de lei.

In cazul abonamentelor fara limita de calatorii pretul este de 50 lei. Un abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii va costa 15 lei, iar un abonament de o zi 6 lei. “Raman neschimbate tarifele la abonamentele lunare si saptamanale cu numar nelilitat de calatorii", precizeaza Metrorex, intr-un comunicat.

Motivatia: lipsa subventiilor

Compania isi motiveaza decizia prin faptul ca nu mai primeste subventii la fel de mari, astfel ca raportul dintre subventia necesara si cea alocata pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si reparatii la instalatiile din metrou si la materialul rulant depaseste 126%.
De unde ar rezulta un deficit de finantare de 90 de milioane lei. De asemenea, de la ultima majorare a tarifelor, din septembrie 2010, preturile de consum au crescut cu peste 5%. Tarifele au crescut atunci cu 8%.
Compania mentioneaza ca au crescut si costurile cu combustibilii, apa, energia termica si cea electrica. Numai in cazul electricitatii majorarea a fost de peste 25%, de la 247 lei/MWh anul trecut si in primul semestru din 2011 la circa 315 lei/MWh in prezent, potrivit sursei citate.

La altii e mai scump

Metrorex da totodata exemple de orase unde calatoria cu metroul este mult mai scumpa.
"Prin comparatie cu alte administratii de metrou pretul actual la calatoria cu metroul din Bucuresti este de circa 30 euro centi / calatorie, fata de alte administratii de metrou in care pretul cel mai scazut la calatoria cu metroul este peste 1 euro / calatorie (exemple: Budapesta - 1 euro, Barcelona - 1,35 euro, Madrid - 2 euro, Berlin - 2,10 euro, Londra - 4,7 euro)", se mentioneaza in comunicat.

×
Subiecte în articol: metrorex subventii scumpiri