x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Michelin, Total şi Adidas – suspectate de fraudă fiscală

Michelin, Total şi Adidas – suspectate de fraudă fiscală

de Florina Zainescu    |    01 Apr 2009   •   00:00

Producătorul de cauciucuri Michelin, gigantul petrolier francez Total şi Adidas vor fi cercetaţi de justiţia franceză pentru o fraudă fiscală de miliarde de euro.



Cele trei companii sunt suspectate că ar fi fentat fiscul nedeclarând conturi pe care le aveau în Liechtenstein. Parchetul din Paris a confirmat ieri, pentru agenţia de presă AFP, că va deschide o anchetă după ce a primit o plângere din partea Ministerului Finanţelor asupra unor fraude fiscale, via Liechtenstein, care ar fi fost comise de Michelin, Total şi Adidas.

Denunţul, transmis justiţiei la finele lui 2008, se referă la o listă cu fundaţii legate de cele trei companii precum şi 30 de beneficiari particulari de conturi bancare în Liechtenstein, a mai anunţat Parchetul. Micuţul principat este în centrul unui mare scandal după ce s-a descoperit că sute de nemţi bogaţi, dar şi oameni cu bani din alte ţări au eludat fiscul ascunzând plasamentele din Liechtenstein.

Potrivit Parchetului, elementele transmise de minister sunt "studiate" înaintea deschi­derii unei anchete preliminare care "trebuie să stabilească clar tipul infracţiunii", nefiind ex­clusă chiar o eventuală "tăinuire de fraudă fiscală". Reprezentanţii justiţiei nu au anunţat când va demara această anchetă.

Total şi Michelin au dezminţit informaţiile. "Grupul Michelin neagă formal informaţiile apărute în ediţia de la 31 martie a ziarului Le Pa­risien. Grupul Michelin nu deţine nici o fun­daţie Copa şi nu posedă nici un cont în Liech­tenstein, la banca LGT", a declarat un purtător de cuvânt al producătorului de anvelope, citat de AFP. "Nu avem nici o fundaţie Elf Trading în Liechtenstein, care să ne înlesnească spălarea de bani", a anunţat şi purtătorul de cuvânt de la Total.

×
Subiecte în articol: economic