x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Micii afacerişti avertizează că 100.000 de locuri de muncă se pot pierde dacă Guvernul nu deblochează urgent fondurile europene

Micii afacerişti avertizează că 100.000 de locuri de muncă se pot pierde dacă Guvernul nu deblochează urgent fondurile europene

de Daniel Ionaşcu    |    26 Sep 2012   •   11:20
Micii afacerişti avertizează că 100.000 de locuri de muncă se pot pierde dacă Guvernul nu deblochează urgent fondurile europene

Peste 100.000 de locuri de munca risca sa se piarda in Romania, daca Guvernul nu va lua masuri urgente pentru deblocarea fondurilor structurale, ceea ce ar duce la pierderea a 3 miliarde de euro la bugetul de stat, a avertizat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Daca Executivul nu va lua masuri urgente pentru deblocarea fondurilor structurale, peste 100.000 de locuri de munca risca sa se piarda in perioada urmatoare in tara noastra, fapt care va atrage dupa sine diminuarea, cu peste 3 miliarde de euro, a veniturilor incasate la bugetul de stat. Blocarea fondurilor structurale are un efect multiplicator in economie, mii de institutii si organizatii - romanesti si straine - fiind afectate de nerespectarea clauzelor contractuale de catre statul roman", a afirmat el.

Nicolescu a propus adoptarea rapida a unui set de cinci masuri. Astfel, in primul rand ar trebui emisa o ordonanta de urgenta prin care sa se spuna foarte clar ca nu se aplica majorari si penalitati de intarziere in cazul beneficiarilor de proiecte derulate prin programul de dezvoltare a resurselor umane, daca autoritatile de management nu au virat sumele prevazute in contractele de finantare la termenele prestabilite. De asemenea, Consiliul cere anularea penalitatilor aplicate in aceste situatii in anul 2012.

Celelalte patru masuri solicitate Guvernului se refera la reluarea imediata si aducerea la zi a platilor din contractele de finantare incheiate catre beneficiarii de proiecte, prin finantarea de la bugetul de stat a sumelor respective si regularizarea ulterioara cu fondurile europene; reglementarea garantarii prin Fondul de Garantare si Fondul de Contragarantare; utilizarea sumelor pentru asistenta tehnica la nivelul autoritatii specializate care se ocupa de fonduri europene; introducerea unui sistem de motivare a salariatilor din toate autoritatile care se ocupa de fonduri UE, in functie de gradul efectiv de absorbtie a fondurilor contractate.

Conform ultimelor statistici publicate pe data de 4 septembrie de Ministerul Afacerilor Europene, pana la 31 august 2012 au fost aprobate 11.037 de proiecte iar declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana insumeaza 1,905 miliarde de euro (9,92%).

×
Subiecte în articol: fonduri europene ovidiu nicolescu