x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Microfirme: Impozit pe profit din oficiu

Microfirme: Impozit pe profit din oficiu

de Florina Zainescu    |    28 Ian 2010   •   00:00

Fiscul va înregistra din oficiu ca plătitori de impozit pe profit microîntreprinderile care au achitat până în acest an impozit pe venit.

„Pentru a evita aglomeraţia la unităţile fiscale, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (n.r. - ANAF) a emis un ordin potrivit căruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii aflaţi în prezent în această situaţie.

Ca urmare, contribuabilii înregistraţi în evidenţele fiscale, la 31.12.2009 ca plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu trebuie să se prezinte la organul fiscal competent pentru depunerea declaraţiei de menţiuni 010", a anunţat Fiscul printr-un comunicat de presă. ANAF-ul a uitat însă să comunice data la care a fost emis acest ordin al preşedintelui instituţiei.

Reprezentanţii instituţiei precizează însă că, în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală şi urmare a modificării regimului de impozitare, microîntreprinderile aveau obligaţia depunerii la organul fiscal a declaraţiei de menţiuni 010, prin care se înregistrau ca plătitori de impozit pe profit.

Deci, vezi Doamne, li s-a făcut un favor microîntreprinderilor... Asta după ce cei circa 150.000 de mici afacerişti au fost ţinuţi în şah aproape o lună pentru că Ministerul Finanţelor nu s-a deranjat să comunice ce soluţie de impozitare le va aplica după expirarea, la 31 decembrie 2009, a impozitului de 3% pe venit.

Mai mult, ameţeala a continuat şi după clarificarea problemei legate de modul de impozitare. Şi asta deoarece nici administraţiile financiare, nici micii afaceriştii nu ştiau exact ce trebuia trecut în declaraţia pentru trecerea la impozitarea profitului şi nici dacă 31 ianuarie este termenul limită până la care trebuia depusă respectiva declaraţie.

 

×
Subiecte în articol: redactie