x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miliarde de dolari în buzunarele escrocilor

Miliarde de dolari în buzunarele escrocilor

de Mihaela Biliovschi    |    09 Oct 2008   •   00:00

Când au aflat că firma are serioase probleme financiare, foştii directori executiv ai Lehman Brothers şi-au acordat salarii şi bonusuri totalizând 10 miliarde de dolari.



Când au aflat că firma are serioase probleme financiare, foştii directori executiv ai Lehman Brothers şi-au acordat salarii şi bonusuri totalizând 10 miliarde de dolari.

VACA DE MULS
La 16 Septembrie 2008 firma de asigurări AIG ajunsese în situaţie falimentară. şase zile mai târziu, după ce Rezerva Federală a decis să se implice pentru a salva firma, directorii AIG se lăfăiau în SPA-uri de lux unde au primit servicii de masaj, pedichiură şi manichiură în valoare de 400.000 de dolari.

Faptele descrise mai sus, şi multe altele, au fost expuse în timpul audierilor foştilor directori Lehman Brothers şi AIG. Camera Reprezentanţilor din Congresul American a format o comisie specială pentru investigarea motivelor care au dus la falimentul firmelor, implicit criza financiară de proporţii.

PROBA DE FOC
Primul ”prăjit” în timpul investigaţiilor de luni a fost Richard S. Fuld, ex- director executiv al Lehman. Fuld a declarat în faţa comisiei că în opt ani a primit salarii şi bonusuri totalizând aproape 500 milioane de dolari. Peste 100 de milioane i-a primit doar în 2008. Numai în luna martie comisia pentru compensaţii i-a acordat un bonus de 20 milioane de dolari.

Simptome clare ale actualei crize s-au arătat încă din vara anului 2007, timp în care şefii executivi ai firmei şi-au umplut buzunarele cu bani, ignorând orice tentativă de a salva instituţia financiară, implicit interesele investitorilor. FBI (Biroul Federal pentru Investigaţii) a demarat deja o anchetă amplă în a determina dacă directorii executivi au comis fraudă prin inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară a firmei.

O FURTUNĂ DE FRICĂ
Zvonuri false, manipulare, speculaţie, neîncredere şi suspiciune care s-a propagat în tot sectorul bancar sunt câteva din motivele care au generat criza financiară, a declarat Fuld în faţa comisiei. "Ce s-a întâmplat la cu Lehman Brothers s-ar fi putut întâmpla oricărei firme. Ciclul vicios al situaţiei actuale ne-a prins în capcană", a declarat Richard Fuld într-o încercare de a se scuza. Tentativa a eşuat.

În acelaşi timp în care Fuld este audiat, indicele Dow scade până la 800 de puncte. Preşedintele comisiei pentru audieri, Henry Waxman, şi-a exprimat părerea că actuala criză a fost determinată întocmai de falimentul Lehman Brothers care a dus la criza de credit şi, respectiv, a ”investiţiei” de 700 miliarde în sistemul financiar din buzunarele contribuabililor.

CU INIMA FRÂNTĂ Ziua de marţi a adus pe ”grătar” doi foşti directori executivi ai firmei de asigurări AIG. Un al treilea director nu s-a prezentat în faţa comisiei, acuzând probleme de sănătate. AIG a fost salvată în ultimul moment pe banii Rezervei Federale cînd Secretarul acesteia, Henry Paulson, a oferit o linie de credit de 85 miliarde de dolari. 61 de miliarde au fost deja distribuiţi.

GLOBAL TSUNAMI Martin Sullivan, unul din directorii executivi AIG, a catalogat situaţia un ”Tsunami Financiar Global”. Sullivan are, printre altele, un apartament de 29 milioane de dolari.

Încă din iunie directorii AIG au fost puşi la curent cu faptul că firma înregistra pierderi de 50 miliarde dolari. ”Am tăiat din cheltuieli, am vândut ce s-a putut din proprietăţi ca să salvăm situaţia”, a spus Sullivan. Evident, cheltuielile nu au fost tăiate când s-a pus în discuţie compensarea unor angajaţi, care au cheltuit 400.000 de dolari la un SPA din California.

MAGIA LUI BUSH ”Aş vrea să pot pocni din degete să fac problema să dispară”, a spus preşedintele Bush marţi, la o întâlnire cu micii afacerişti din statul Virginia. ”E greu să explic oamenilor cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat. Greu, greu greu, fără îndoială e greu”, acestea au fost cuvintele care au dominat discursul prezidenţial.

Bursa de la New York s-a închis marţi după amiază cu negative dureroase. Indicele Dow a scăzut până sub 508 puncte, după ce dimineaţă s-a deschis pozitiv. Rezerva Federală şi preşedintele George W. Bush au decis că cele 700 miliarde de dolari alocale tentativei de salvare a economiei nu funcţionează aşa cum s-a sperat. Următorul pas anunţat de cele două instituţii este achiziţionarea unei valori imense de datorii pe termen scurt deţinute de firmele mici.

TEORIA DULAPULUI Pentru a explica pe înţelesul tuturor, preşedintele Bush s-a folosit de exemplul ”dulapului”: Dacă ai un dulap şi vrei să-l vinzi ca să faci bani, atunci trebuie să găseşti cumpărător. Iar cumpărătorul trebuie să aibă bani ca să-l cumpere. şi ca să aibă bani, face împrumut pe cartea de credit. Iar dacă banca nu îi acordă acest împrumut, atunci el nu îţi cumpără dulapul, ceea ce înseamnă că tu nu vei primi banii aşteptaţi. Cam aşa a explicat preşedintele situaţia în faţa unui grup de mici întreprinzători din Virginia.

PIERDERI
în ultimele două luni de zile, conform unor statistici, americanii au pierdut în total 2 trilioane de dolari numai din conturile de pensii. în anul 2008 americanii au pierdut peste 700.000 de locuri de muncă.

Preşedintele Bush a adăugat că vorbeşte constant la telefon cu lideri europeni pentru a discuta şi decide măsuri bine coordonate pentru a preîntâmpina o catastrofă. între timp, americanii privesc sumbru către un Crăciun mai sărac ca niciodată.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari