x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Miliarde de euro pentru drumuri

Miliarde de euro pentru drumuri

de Elena Stan    |    01 Oct 2008   •   00:00
Miliarde de euro pentru drumuri

Actuala guvernare se mândreşte cu cei 80 de kilometri de autostradă realizaţi în ultimii doi ani, însă omite să spună că greul a fost făcut de cei dinaintea lor. Pentru următorii doi ani promit încă 180 de kilometri de autostradă şi peste 100 de miliarde de euro pentru infrastructură.



Actuala guvernare se mândreşte cu cei 80 de kilometri de autostradă realizaţi în ultimii doi ani, însă omite să spună că greul a fost făcut de cei dinaintea lor. Pentru următorii doi ani promit încă 180 de kilometri de autostradă şi peste 100 de miliarde de euro pentru infrastructură.
Oficialii din actuala guvernare sunt mulţumiţi de modul în care avansează lucrările la infrastructura rutieră în comparaţie cu ceea ce s-a construit în ultimii 16 ani. "Din 1990 până în 2007 am făcut 88 de km de autostradă, iar într-un an şi jumătate s-au finalizat 80 km", a spus Varujan Vosganian, ministrul Economiei. Mulţumit de activitatea sa s-a declarat şi Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, care a spus că cei mai mulţi kilometri de autostradă s-au realizat în mandatul său.
Cei doi oficiali au omis să spună că lucrările la tronsoanele date în folosinţă de actuala guvernare au fost demarate în 2004, când la conducerea Ministerului Transporturilor era Miron Mitrea. Astfel, cei 36,8 kilometri ai tronsonului Drajna – Feteşti de pe Autostrada Soarelui au fost daţi în folosinţă în mai 2007, însă lucrările au început în 2004. De asemenea, în noiembrie 2007 a fost dată în folosinţă centura Piteştiului, care are 14 kilometri, iar lucrările au durat peste trei ani. "Când am devenit ministrul Transporturilor, în mai 2007, am găsit lucrările la centura Piteşti la 53%, deşi se lucra deja de trei ani, iar restul a fost finalizat în şase luni. Tot în mandatul meu a fost inaugurat tronsonul de autostradă Drajna – Feteşti", afirma Orban.


Promisiuni

Investiţiile în infrastructura din România vor însuma 100 miliarde euro în perioada 2009-2013, a spus Varujan Vosganian. Acesta a declarat că investiţiile vor fi cuprinse într-un proiect pe care ministerul îl va prezenta în câteva săptămâni. Drumarii promit că în următorii doi ani vom avea încă 180 de kilometri de autostradă. "România va avea până la sfârşitul anului 2010 încă 180 de kilometri de autostradă, respectiv tronsoanele Bucureşti-Moara Vlăsiei-Ploieşti, Câmpia Turzii-Gilău, Suplacu de Barcău-Borş şi centura Sibiu. În 2009 vom demara construcţia a circa 1.300 de kilometri de autostradă", a declarat Ştefan Szobotka, directorul de comunicare al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Orban a spus că anul viitor România va atrage circa 500 de milioane de euro din fondurile europene pentru infrastructura de transport şi că indiferent cine va ajunge la guvernare va construi autostrăzi.


Proiecte

Ministerul Transporturilor va semna până la sfârşitul anului contracte de construcţie pentru cinci tronsoane de autostradă. "Vom semna contractele de construcţie pentru tronsoanele Arad – Timişoara, inclusiv centura Aradului, Timişoara – Lugoj, Deva – Simeria – Orăştie, Cernavodă – Medgidia şi Medgidia – Constanţa", a spus Orban. Pentru Autostrada Piteşti – Sibiu, contractul de proiectare şi construcţie va fi semnat în prima jumătate a anului viitor. De asemenea, pentru tronsoanele 3A (Cluj Vest – Mihăieşti) şi 3B (Mihăeşti – Suplacu de Barcău) ale Autostrăzii Transilvania a fost finalizată proiectarea, iar lucrările vor începe anul viitor.

×
Subiecte în articol: economic autostradă kilometri