x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Milionarii cresc din criză

Milionarii cresc din criză

de Sînziana Stancu    |    22 Iun 2011   •   21:00
Milionarii cresc din criză

Proverbul 'ban la ban trage' se confirma suta la suta asa cum arata cel mai recent raport al Merrill Lynch Cap Gemini World Wealth. Din aceas­ta statistica se desprinde concluzia ca milionarii se descurca excelent in vremuri de criza economica, comparativ cu alte grupuri sociale, de vreme ce averile lor nu numai ca nu s-au diminuat, ci, din contra, au de­venit mai mari decat erau inainte de criza. Astfel, potrivit raportului citat de Financial Times, bogatia la nivel global a persoanelor cu averi de 1 milion de dolari sau mai mari a ajuns la 42.700 de miliarde de dolari in 2010, de la 40.700 de miliarde de dolari la cat fusese estimata in 2007.

Expansiunea pietelor de capital si cresterea economica din regiunea Asia-Pacific au contribuit la extinde­rea averilor la nivel mondial, iar nu­ma­rul milionarilor asiatici de­pa­sin­du-l pe cel al milionarilor euro­peni. La sfarsitul anului 2010, regiu­nea Asia-Pacific avea 3,3 milioane de mi­li­onari, in timp ce in Europa erau 3,1 milioane. Cu numai un an inainte, in 2009, Europa si Asia im­preuna aveau 3 milioane de mili­o­nari. Evolutia pietei de actiuni anul tre­cut a fost cheia acestei cresteri si ex­pansiuni a averilor si milionarilor de pe tot glo­bul, valoarea actiunilor la bursa, la nivel global, crescand in me­die cu 18%, explica analistii in do­me­niu.

Statele Unite se mentin in topul tarilor cu cei mai multi milionari din lume (3,4 milioane), fiind urmate, in ordine, de Japonia si Germania. Pe locul al patrulea se afla China, iar pe al cincilea, Marea Britanie. China are in prezent 535.000 de milionari. Italia a fost, in 2010, singura tara unde numarul milionarilor a scazut cu 4,7%, iar Spania a coborat cu doua pozitii in topul mondial al miliona­rilor, de pe locul 12, pe locul 14. In Marea Britanie, numarul miliona­rilor a crescut in 2010 numai cu 1,4%, comparativ cu cresterea de 23,8% inregistrata in 2009.

In schimb, in Statele Unite, cresterea numarului milionarilor a fost de 8,3% in 2010. Contrastul intre cele doua tari pare sa se bazeze pe diferenta de atitudine a milionarilor, investitorii din Marea Britanie fiind tentati sa bage bani in terenuri si alte proprietati, in timp ce investitorii americani prefera bursele, a explicat Adam Horowitz, directorul Merryll Linch Wealth Managers pentru Marea Britanie, Irlanda si Israel.

Raportul mai arata ca 83% dintre milionarii lumii au varste de peste 45 de ani, iar 73% dintre ei sunt barbati. De asemenea, documentul mai specifica faptul ca milionarii din tarile europene inglodate in datorii si cu crestere economica slaba se lupta sa tina pasul cu milionarii asiatici, care nu au simtit efectele crizei. In total, numarul milionarilor din lume a crescut anul trecut cu 8,3%, in timp ce cu un an inainte cresterea fusese de 17,1%.

- Cititi aici studiul facut de Merrill Lynch-Capgemini

×