x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei a stabilit cine e consumator vulnerabil de energie. Află dacă te încadrezi la subvenţii

Ministerul Economiei a stabilit cine e consumator vulnerabil de energie. Află dacă te încadrezi la subvenţii

de Daniel Ionaşcu    |    21 Mar 2012   •   10:51
Ministerul Economiei a stabilit cine e consumator vulnerabil de energie. Află dacă te încadrezi la subvenţii

Proiectul legii energiei defineste consumatorul vulnerabil drept clientii casnici cu un venit mediu lunar net mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, cei a caror viata sau sanatate sunt in pericol iminent in cazul deconectarii, persoanele cu dizabilitati sau cu boli grave, precum si consumatorii in varsta de peste 65 ani, a anuntat Lucian Bode, ministrul Economiei, citat de Agerpres.

"In proiectul de Lege a energiei electrice s-a propus urmatoarea definitie pentru clientul vulnerabil: clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati. Masurile de protectie sociala, precum si criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilitatile se stabilesc prin reglementari ANRE", a afirmat Bode.

Cei conectati la aparate nu vor fi taiati de la curent

De asemenea s-a propus stabilirea si a altor categorii de clienti vulnerabili: consumatorii conectati la aparate medicale, cei in varsta de peste 65 ani care locuiesc singuri sau impreuna cu persoane din aceeasi categorie de varsta. In privinta consumatorilor casnici, proiectul de lege prevede ca Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si ANRE sa adopte masuri pentru protejarea clientilor vulnerabili.

Cum se va face liberalizarea

Preturile energiei electrice urmeaza sa se liberalizeze pana in anul 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2017 pentru clientii casnici.

Pentru casnici liberalizarea se va face prin obligarea furnizorilor de a cumpara o anumita cantitate de pe OPCOM, pentru a ulterior aceasta sa fie livrata clientilor si facturata la pretul de achizitie.

Astfel, ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va fi de 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.

ホn cazul consumatorilor industriali, aceasta pondere va creste intr-un ritm mai rapid, respectiv la 15% inca din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

Totodata, proiectul adoptat de Guvern prevede amenzi majorate de zece ori pentru furnizorii de energie electrica ce incalca drepturile clientilor si alte dispozitii legale.

×