x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Finanţelor: Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, în acest an! Singurele măsuri sunt de simplificare a fiscalităţii

Ministrul Finanţelor: Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, în acest an! Singurele măsuri sunt de simplificare a fiscalităţii

07 Sep 2016   •   12:15
Ministrul Finanţelor: Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, în acest an! Singurele măsuri sunt de simplificare a fiscalităţii

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, miercuri, AGERPRES.


"Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente', a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării.

"În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice. Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii', menţionează sursa citată.

Aceste precizări vin în urma unor informaţii apărute în presă, care citează un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obţinut de Profit.ro, conform cărora contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: ministerul finantelor taxe si impozite