x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de la bănci, mai mult decât dublu faţă de suma programată

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de la bănci, mai mult decât dublu faţă de suma programată

16 Ian 2017   •   15:22
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de la bănci, mai mult decât dublu faţă de suma programată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 730,4 milioane de lei de la bănci, mai mult decât dublu faţă de suma programată, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat pe şase ani, la un randament mediu de 3,14% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în sumă totală de 933,6 milioane de lei. 

Marţi va avea loc o licitaţie suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni. 

MFP a planificat împrumuturi de 3,415 miliarde de lei de la băncile comerciale în ianuarie 2017, din care 3,1 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în ianuarie două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 500 de milioane de lei fiecare, în 9 şi 19 ianuarie. 

De asemenea, vor fi organizate cinci licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,1 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni, scrie Agerpres.

×