x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Mediului recunoaşte: Chevron n-are niciun acord de mediu în vigoare, dar i-ar trebui pentru forajele de explorare

Ministerul Mediului recunoaşte: Chevron n-are niciun acord de mediu în vigoare, dar i-ar trebui pentru forajele de explorare

de Daniel Ionaşcu    |    30 Mar 2012   •   12:24
Ministerul Mediului recunoaşte: Chevron n-are niciun acord de mediu în vigoare, dar i-ar trebui pentru forajele de explorare

Chevron nu are nevoie de acord de mediu pentru colectarea de date seismice in perimetrele concesionate de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), insa va avea nevoie de obtinerea unui astfel de aviz pentru inceperea forajelor de explorare, a anuntat astazi ministerul Mediului.

In privinta perimetrului pentru zona Barlad, unde gigantul american a anuntat ca va incepe in acest an explorarea, "pana la aceasta data, nici Ministerul Mediului si Padurilor si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist", se arata in comunicat.

Institutia precizeaza ca a informat toate autoritatile din subordine, precum Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, agentiile regionale pentru protectia mediului si agentiile de protectia mediului de la nivelul judetelor cu privire la posibilitatea aparitiei in Romania a unor astfel de proiecte si le-a cerut aplicarea legislatiei europene in domeniu.

"Incheierea acordurilor petroliere intre ANRM si Chevron Romania, precum si aprobarea acestora de catre Guvern, nu reprezinta 'un cec in alb' si nu dau 'unda verde' explorarii si exploatarii resurselor, fara obtinerea, in prealabil, a avizelor care sa certifice respectarea conditiilor de mediu.


Acordurile prevad o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu, cu parcurgerea procedurii de evaluare a impactului. In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic. Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu.


"Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului", precizeaza institutia condusa de Borbely.

Ministerul aminteste si care sunt directivele care trebuie aplicate explorarii si exploatarii gazelor de sist: directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii; directiva privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase; directiva privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului; directiva cadru privind apa; directiva privind epurarea apelor uzate urbane; directiva privind deseurilor periculoase; regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist