x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ascuns scumpirile artificiale

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ascuns scumpirile artificiale

29 Mai 2015   •   11:20
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ascuns scumpirile artificiale
Sursa foto: Daniel CONSTANTIN, ministrul Agriculturii

O analiză bazată pe rapoartele Institutului Naţional de Statistică (INS) trimise Ministerului Agriculturii arată că în ultima lună s-au înregistrat cele mai mari scumpiri din ultimii trei ani la alimente. Asta în perspectiva reducerii cotei TVA la produsele alimentare de la 1 iunie.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe, cu 5,25% şi la legume, cu 2,23%. Şi uleiul s-a scumpit, cu 0,32 de procente, dar şi mierea cu 0,28 de procente. Un preţ mărit faţă de martie, a avut în aprilie şi caşcavalul, care s-a scumpit cu 0,16%, scrie antena3.ro, care citează economica.net.

Totodată, o analiză comparativă între luna aprilie a anului acesta şi aprilie 2014, arată că în 2015, preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum pentru mărfuri alimentare au fost mai mari, în medie, cu 0,32 de procente.

Cele mai însemnate majorări faţă de anul trecut au fost la carnea de vită, mai scumpă în aprilie 2015 cu 0,93 de procente şi la lapte, o scumpire de 0,83%. Brânzeturile au avut, de asemenea, un preţ mai ridicat cu 0,45%. Şi carnea de pasăre s-a scumpit, dar cu 0,42 de procente.

×