x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul de Finante isi cere demisia

Ministrul de Finante isi cere demisia

de Daniela Ivan    |    03 Aug 2005   •   00:00
Ministrul de Finante isi cere demisia

Ordonanta Tractorul nu poate trece de Monitorul Oficial fara semnatura ministrului de Finante. Care este solutia? Popescu spune ca, daca ar fi in locul lui Tariceanu, ar cere demisia ministrului de Finante.

Ordonanta cu subventiile indirecte pentru Uzina Tractorul nu poate fi publicata in Monitorul Oficial fara semnatura ministrului de Finante. Insa acesta si-a reafirmat hotararea de a nu semna. La randul sau, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, sustine ca nici el nu-si va pune semnatura pe o asemenea hotarare.

Scandalul care a aparut intre premierul Tariceanu si ministrul de Finante Popescu este departe de a fi rezolvat. Ordonanta Tractorul nu poate fi publicata in Monitorul Oficial fara semnatura ministrului de Finante. "Este o chestiune pe care am discutat-o cu juristii, pentru ca a nascut o dezbatere, daca Secretariatul General al Guvernului, care trimite toate actele normative la Monitorul Oficial, poate trimite un astfel de act normativ fara semnatura ministrilor implicati. Si, din cate am discutat cu juristii, se pare ca nu poate fi trimisa", a declarat Ionut Popescu la o emisiune de la Realitatea TV.

INLOCUITOR. O posibila solutie pentru stingerea conflictului ar fi ca unul dintre secretarii de stat sa semneze in locul ministrului, insa se pare ca nimeni nu vrea sa-si asume acest rol. Ionut Popescu a recunoscut ca, atunci cand pleaca din tara, desemneaza printr-un ordin un secretar de stat care sa-i tina locul si sa semneze actele normative in care ministerul este implicat.

Secretarul de stat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), ne-a declarat: "Sunt impotriva oricarui fel de ajutoare. Sunt pentru piata, piata sa decida care societate rezista si care nu. Deci, fiind impotriva principiilor mele, nu voi semna o astfel de ordonanta".

SURPRIZA. Ministrul Ionut Popescu si-a cerut public demisia. "Daca imi cereti sa ma pun in locul premierului, eu intr-o astfel de situatie i-as cere demisia ministrului respectiv", a declarat Popescu la Realitatea TV. Insa presedintele ANAF, Sebastian Bodu, spune ca exista o solutie. "Ca jurist, eu cred ca primul ministru ar putea sa dea o dispozitie catre Monitorul Oficial prin care sa ceara acestei institutii sa puna in aplicare ordonanta fara semnatura ministrului de Finante." El arata ca hotararile de Guvern se iau prin consens si premierul poate decide in favoarea unui act normativ, chiar daca un ministru se opune.

PRINCIPII. "Uzina Tractorul a beneficiat dupa 1990 de nenumarate ajutoare si cred ca era momentul sa se termine aceasta sarabanda a ajutoarelor si aceasta risipa de bani", si-a explicat Popescu pozitia. Si presedintele ANAF spune ca Tractorul este o uzina care ar trebui privatizata cat mai repede, altfel va trebui ca ANAF sa o execute silit si sa vanda toate terenurile pe care aceasta le detine. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a declarat ca "alocatia de 100 de miliarde de lei este acordata pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. Nu putem sa acceptam si nici legislatiile romana si europeana nu permit alocarea de subventii directe. Prin urmare, suma de 100 de miliarde de lei nu este o subventie acordata Tractorului".

OPINIE
"Daca imi cereti sa ma pun in locul premierului, eu intr-o astfel de situatie i-as cere demisia ministrului respectiv" - Ionut Popescu, ministrul de Finante
×
Subiecte în articol: economic popescu finante