x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Transporturilor: Anul acesta vom avea încă 180 de kilometri de autostradă

Ministrul Transporturilor: Anul acesta vom avea încă 180 de kilometri de autostradă

17 Mai 2019   •   16:31
Ministrul Transporturilor: Anul acesta vom avea încă 180 de kilometri de autostradă
Sursa foto: guv.ro

În ultimii doi ani, 2017-2019, au fost construiți 115 kilometri de autostradă, iar valoarea proiectelor lansate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii în această perioadă se ridică la 7 miliarde de euro fără TVA, potrivit unul bilanţ prezentat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. ”Estimarea pe acest an a fost făcută de domnul director Neaga (Narcis Neaga, şeful CNAIR, n.r.) şi avem încă 180 de kilometri”, a subliniat Răzvan Cuc, la Palatul Victoria. El a arătat totodată că, în 2016, proiectele lansate de compania de drumuri s-au cifrat la 50 de milioane de euro fără TVA însă nu a fost construit niciun kilometru de autostradă. Cât priveşte absorbţia fondurilor europene, potrivit datelor prezentate de ministrul Transporturilor, în intervalul 2017 - 2019 absorbţia s-a ridicat la 593,05 milioane de euro.

Cele mai importante proiecte

Printre cele mai importante proiecte lansate de CNAIR în aceşti doi ani se numără Autostrada Sibiu - Piteşti (123 kilometri în valoare de 3,4 miliarde de euro), Autostrada de Centură Bucureşti Sud (52 km, 580 milioane de euro) şi Centura Bacău (31 km, 142 milioane de euro). În ceea ce priveşte Autostrada Sibiu - Piteşti, în acest an a fost semnat contractul pentru Secţiunea 1 Sibiu - Boiţa, în lungime de 13,17 km, valoarea investiţiei fiind de 129 milioane euro. Secţiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeş, în lungime de 9,86 km (435 milioane euro), este în procedură de licitaţie, Secţiunea 5 Curtea de Argeş - Piteşti (30,35 km, 383 milioane euro) este în contestaţie iar pentru Secţiunea 2 Boiţa-Cornetu (30,35 km) trebuie completate studiile geologice fa fel ca şi pentru Secţiunea 3 Cornetu-Tigveni (37,4 km). Pentru Autostrada de Centură Bucureşti Sud, în acest an au fost semnate contractele pentru Lotul 2, în lungime de 17 km, cu o valoare de 158 milioane euro, şi Lotul 3 - 18 km în valoare de 180 milioane euro. Pentru cei 17 km din Lotul 1 se derulează reevaluarea procedurilor. În procedura de licitaţie este Studiul de fezabilitate pentru drumul expres Bacău - Piatra neamţ (61 km, 3,41 milioane euro). Potrivit datelor prezentate de ministrul Transporturilor, în anul 2018 au fost semnate contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru drumurile de mare viteză Focşani - Buzău (110 km, 4,37 milioane euro), Ploieşti - Buzău (65 km, 2,67 milioane euro), Bacău - Paşcani (82 km, 4,41 milioane euro), Buzău - Focşani (72 km, 3,03 milioane euro).

Licitația pentru autostrada Târgu Neamț- Iași, până la sfârșitul lunii iunie

Ministrul Cuc a anunțat, de asemenea, că execuţia şi proiectarea tronsonului de autostradă Târgu Neamţ - Iaşi vor fi lansate la licitaţie până la sfârşitul lunii iunie. ”S-a semnat contractul la Iaşi chiar săptămâna trecută pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe tronsonul Tg. Mureş - Tg Neamţ şi, aşa cum am spus, celălalt tronson este în parteneriat public privat, Tg. Neamţ - Iaşi, Iaşi - Ungheni, inclusiv podul peste Prut. Vom lansa execuţia şi proiectarea până la sfârşitul lunii iunie, aşa cum mi-am asumat la Iaşi. Restul va fi construit prin fonduri europene”, a spus Cuc. Şeful de la Transporturi a dat asigurări că s-au făcut solicitări pentru fonduri europene şi este convins că "de data asta vom avea români adevăraţi care să ne ajute la Bruxelles". "Avem solicitare de fonduri europene şi sunt convins - şi trebuie să spun lucrul ăsta - că de data asta vom avea români adevăraţi care să ne ajute la Bruxelles şi nu unii care să ne încurce şi să facă confuzii între autostrăzi, că asta este foarte periculos când faci confuzii între autostrăzi, că nu ştii ce vrei să finanţezi", a adăugat el.

 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, au semnat pe 9 mai, la Iaşi, proiectul ce vizează reactualizarea studiului de fezabilitate a unui segment din Autostrada A8, cunoscută şi ca Autostrada Unirii, respectiv, pentru tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ. Contractul de revizuire a studiului de fezabilitate a fost semnat cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, valoarea estimată fiind de 17,6 milioane de lei. Câştigătorul licitaţiei nu a fost contestat, a precizat ministrul Transporturilor. Ministrul Transporturilor a declarat totodată că şi-ar dori ca şi avizele de mediu să fie obţinute într-un timp mai scurt, sarcina urmând a reveni firmei câştigătoare. "După semnarea contractului, voi avea o discuţie să vedem cum putem scurta cât mai mult perioada de revizuire a acestui studiu de fezabilitate, cu amendamentul că pe partea noastră noi ne facem treaba, dar ştiţi foarte bine că suntem condiţionaţi şi de acordul de mediu, care trebuie să parcurgă o procedură destul de vastă pentru a fi obţinut", a afirmat la Iaşi ministrul Cuc.

 

Pentru construcţia tronsoanelor Târgu Mureş - Târgu Neamţ şi Iaşi - Ungheni (Republica Moldova) se vor accesa fonduri europene, urmând ca tronsonul Târgu Neamţ - Iaşi să fie construit prin parteneriat public-privat. Conform ministrului Transporturilor, pentru secţiunea podul de peste Prut şi Iaşi - Ungheni studiul va fi demarat până la sfârşitul lunii iunie. Construcţia unei autostrăzi în această zonă este necesară pentru a lega estul de vestul ţării. În prezent, legătura se desfăşoară pe traseele DN 15B - DN 15 şi DN 15 - DN 12C - DN 13B, care cu greu fac faţă fluxului sporit de trafic, un astfel de drum fiind parcurs în mai bine de şase ore. În martie, Guvernul României a aprobat studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiţii în parteneriat public-privat "Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi". Valoarea totală a investiţiei este estimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare şi realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă.

×
Subiecte în articol: Răzvan Cuc