x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Misiune economică a Moldovei în România

Misiune economică a Moldovei în România

22 Sep 2010   •   00:00

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCIRM), în colaborare cu Organizaţia de Promovare a Exportului şi Atragere a Investiţiilor din Moldova (MIEPO) şi cu sprijinul Ministerului Economiei al Republicii Moldova, organizează în perioada 22-25 septembrie o misiune economică în România, la Bucureşti şi Braşov, unde vor participa agenţi economici din ambele ţări.



Programul misiunii prevede organizarea a două forumuri economice moldo-române, în Braşov - pe 23 septembrie şi în Bucureşti - pe 24 septembrie. Totodată, sunt planificate întrevederi bilaterale de afaceri conform domeniilor de interes, anunţă un comunicat al CCIRM. "Întreprinzătorii de la noi din ţară sunt interesaţi de iniţierea relaţiilor de colaborare în domeniile: agro-industrial, construcţii, biocombustibil, turism, servicii medicale, juridice etc. În cadrul celor două forumuri vor fi organizate întrevederi bilaterale de afaceri conform intereselor întreprinderilor moldoveneşti. Misiunea economică în România va permite valorificarea oportunităţilor de promovare a produselor şi serviciilor din Moldova pe o piaţă dinamică a Uniunii Europene. Participanţii vor face schimb de informaţii comerciale şi contacte, vor identifica noi parteneri de afaceri", potrivit lui Mihai Bîlba, directorul Departamentului Dezvoltarea Competenţelor al CCIRM, citat de Agerpres.

Misiunea economică în România este organizată cu scopul de a consolida relaţiile comercial-economice bilaterale, de a prezenta oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova, de a promova exporturile pe piaţa României şi a Uniunii Europene şi a crea noi platforme de cooperare eficientă între reprezentanţii businessului din ambele ţări.

Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie - iulie 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în România mărfuri în sumă de circa 122 milioane dolari, înregistrându-se o reducere cu circa 13% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009. În prima jumătate a anului curent, România a exportat în Republica Moldova mărfuri în valoare de aproape 200 milioane dolari, cu 21% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi România, în perioada ianuarie - iulie 2010, a înregistrat suma de 319,5 milioane dolari, ceea ce reprezintă o majorare de 5,5% faţă de perioada similară a anului 2009.

România deţine o pondere de 16,5% în exporturile totale ale Republicii Moldova şi o pondere de  circa 10% din importurile totale ale ţării vecine pentru anul 2010.

Potrivit organizatorilor, întâlnirile vor constitui o posibilitate unică pentru participanţi de a valorifica oportunităţile de promovare a produselor şi serviciilor acestora, precum şi de a identifica noi parteneri de afaceri şi a negocia contracte comerciale.

Obiectivul misiunii este de a consolida relaţiile comercial-economice bilaterale, prezentarea oportunităţilor economice şi investiţionale ale Republicii Moldova, precum şi crearea unor platforme de cooperare eficientă dintre reprezentanţii mediului de afaceri din cele două ţări. Delegaţia din R. Moldova va reuni reprezentanţi ai 25 companii din diferite domenii, cum ar fi agricultură, construcţie, producţia alcoolului, energie regenerabilă, avocatură, turism, medicină.

Printre companiile moldoveneşti care vor face parte din misiunea economică în România se numără: Amidomolprod, Bioprodargo, Barza albă, Biroul de Avocaţi "Ţurcan&Ţurcan", Constructorul, Gherion Service, Hidroinpex, Mercomez-Lux, RedTravel, Sarandtaz, Ursevcom ş.a.

Companiile româneşti interesate să participe în cadrul Forumului economic moldovenesc în Braşov sau Bucureşti sunt invitate să participe la Misiunea Economică din România. Detaliile cu privire la condiţiile de înregistrare şi participare în cadrul Misiunii sunt disponibile pe www.chamber.md.

Misiunea economică din Republica Moldova la Bucureşti şi Braşov este co-finanţată de proiectul Uniunii Europene "Suport pentru promovarea exportului şi atragerea investiţiilor în Republica Moldova" (SEPIA).

×
Subiecte în articol: observator