x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mittal a ajuns number one

Mittal a ajuns number one

27 Oct 2004   •   00:00

BUSINESS

In urma unei serii de fuziuni s-a format cea mai mare companie din domeniul otelului din lume. Patru companii din Romania fac parte din acest gigant.
ADRIAN MIHAI

LIDER. Mogulul siderurgiei mondiale si-a vazut, in sfarsit, visul cu ochii
Ispat International NV a anuntat ca a decis sa cumpere LNM Holdings NV. Ca urmare a acestei tranzactii, compania se va chema Mittal Steel Company NV. Ispat International si International Steel Group Inc. au anuntat fuziunea celor doua companii. Astfel, Mittal Steel va deveni cea mai mare companie si cu cel mai ridicat grad de globalizare a activitatii din lume.

Mittal Steel va detine operatiuni in 14 tari de pe patru continente si va numara 165.000 de angajati. Pentru primele noua luni, Mittal Steel a emis facturi pro forma in valoare de 22,5 miliarde de dolari si venituri operationale de 4,9 miliarde de dolari. Presedinte si CEO al Mittal Steel va fi Lakshmi N. Mittal. "Aceste tranzactii vor schimba radical peisajul industriei globale a otelului", a declarat acesta. "Compania va avea pozitii excelente in materiile prime, in special carbune, cocs si minereu de fier".

PROFIT. In Romania, Mittal Steel detine Sidex, Petrotub Roman, Tepro si Siderurgica. Nivelul productiei Sidex a crescut de la 3,7 milioane de tone de otel, in 2001, la 4,6 milioane de tone, in 2003. Pentru 2004, nivelul productiei este estimat sa atinga aproximativ 5 milioane de tone.

La Ispat Tepro, imediat dupa privatizare, principalele obiective au fost reluarea activitatii si recastigarea pietelor. Cota de piata a crescut la intern de la 17% in 2003 la 60%. LNM Holdings a intreprins o prima transa de investitii de 3,5 milioane de USD. Se estimeaza ca Ispat Tepro sa devina profitabila la sfarsitul anului 2004. Investitiile intreprinse de LNM Holdings la Petrotub s-au ridicat la aproximativ 4 milioane de USD. Se estimeaza ca Ispat Petrotub va deveni profitabila in trimestrul patru al anului curent. In cazul Ispat Siderurgica, printre obiectivele prioritare urmarite dupa achizitionarea companiei de catre LNM Holdings au fost eliminarea blocajelor financiare si operationale si asigurarea unui flux constant de materii prime. In primele trei trimestre, Siderurgica a inregistrat venituri totale de circa 141 milioane de USD si cheltuieli de aproximativ 137 milioane de USD, realizand un profit de 4,2 milioane de USD.
×
Subiecte în articol: economic milioane mittal steel mittal steel