x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mobilă de milioane

Mobilă de milioane

de Daniela Ivan    |    05 Mai 2008   •   00:00
Mobilă de milioane
COMERŢ ● Lupta s-a mutat în România
Piaţa mobilei s-a cifrat la 700 milioane de euro la finele anului trecut, dar pentru acest an se aşteaptă vînzări de peste 800 milioane de euro. Pe piaţă vin noi lanţuri internaţionale, în timp ce magazinele actuale îşi continuă expansiunea.

Românii şi-au modificat obiceiurile. Dacă pînă acum îşi schimbau mobila la 10-15 ani, în prezent îşi redecorează casa la cîţiva ani. Piaţa mobilei a trecut anul trecut de 700 milioane de euro, valoare-record, din care suedezii de la Ikea Bucureşti au obţinut vînzări de 87 milioane de euro, plasîndu-se astfel în primele 20 de magazine ale grupului. În ultimii ani se observă modificări ale comportamentului de consum, gustul consumatorului român orientîndu-se spre mobilier funcţional, uşor de întreţinut, în culori mai luminoase, în detrimentul mobilierului masiv.


CONCURENŢĂ.
Studiile arată că potenţialul pieţei de mobilă este uriaş, circa 2 miliarde de euro, ceea ce atrage în ţara noastră marile lanţuri internaţionale, care concurează puternic magazinele autohtone, aflate la rîndul lor în expansiune. Austriecii de la Kika au anunţat că vor investi 60 milioane de euro în opt magazine pe care le vor deschide în România, în următorii cinci ani. Primul magazin va fi deschis pînă la finele acestui an în Bucureşti, a anunţat Paul Koch, directorul general al grupului. După Bucureşti, următoarele locaţii Kika sunt Oradea, Timişoara şi Constanţa, unde grupul a cumpărat deja terenul. Şi cei de la Ikea doresc să-şi extindă reţeaua cu cîte unul-două magazine pe an. Primele vor fi construite în marile oraşe, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Cluj şi Timişoara. O altă mutare aparţine KA Internaţional, lider european în decoraţiuni interioare, amenajări şi mobilier care, pe lîngă magazinul din Bucureşti, doreşte înfiinţarea a încă două magazine de prezentare în ţară. În prezent, compania deţine un showroom pe Bulevardul Ion Mihalache din Bucureşti şi intenţionează să se extindă în viitor şi în Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Bacău.


RETAILERI AUTOHTONI. În paralel, Mobexpert, care a estimat pentru acest an o cifră de afaceri de circa 163 milioane de euro, îşi va continua expansiunea. Grupul va investi 8 milioane de euro în deschiderea a patru magazine amplasate în Suceava, Ploieşti, Piteşti şi în Complexul Sun Plaza din Berceni, Bucureşti. Pe segmentul mobilierului de lux, Class MobFirma doreşte să deschidă în 2008 două-trei magazine Natuzzi. Pe piaţă mai activează jucători puternici precum Elvila şi Silvarom. Potrivit unui studiu al InterBiz Group, valoarea retailului de mobilier va fi în 2011 de 1,1 miliarde de euro, piaţa fiind favorizată de construirea locuinţelor noi.

×
Subiecte în articol: economic milioane