x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mobilul de serviciu, neimpozabil

Mobilul de serviciu, neimpozabil

de Catalin Pruteanu    |    21 Feb 2008   •   00:00
Mobilul de serviciu, neimpozabil
Sursa foto: Rompres foto/

Salariaţii nu vor plăti impozit pe maşinile şi telefoanele de serviciu, dacă angajatorii stipulează că acestea sunt “de serviciu”, a afirmat ieri ministrul Paul Păcuraru

Salariaţii nu vor plăti impozit pe maşinile şi telefoanele de serviciu, dacă angajatorii stipulează că acestea sunt “de serviciu”, a afirmat ieri Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. “Dacă angajatorul acordă angajatului maşină de serviciu, telefon de serviciu sau casă cu chirie de serviciu «cu caracter de serviciu», nu se impozitează. Se impozitează doar dacă, din alte fonduri decât cele salariale, angajatorul susţine, cu caracter personal, pentru uz perso­nal, pentru angajat. Aceste situaţii sunt supuse contribuţiilor de asi­gurări sociale, conform Codului fiscal”, a declarat ieri Păcuraru.

 

BAZĂ DE CALCUL. Mi­nis­trul a afirmat că impozitarea primelor şi sporurilor se aplică deja de anul trecut, după adoptarea Legii 250/2007, care a modificat Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi se asigurări sociale, extinzând baza de calcul a contribuţiei individuale, care era formată, până la acea dată, din sala­riul individual brut realizat, inclusiv sporurile şi adaosurile, în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă. Dar, a precizat ministrul Păcuraru, în Legea 250 s-a modificat doar extinderea contribuţiei angaja­tului. “Astfel, a fost obligatorie introducerea Ordonanţei 91/2007, care se aplică din octombrie anul trecut. În această ordonanţă s-a făcut extinderea bazei de impozitare şi pentru angajatori, pentru că era firesc să păstrezi raportul de proporţionalitate dintre angajatori şi angajaţi. Asta înseamnă că alte venituri cu caracter salarial, care nu se suportă din fondul de salarii, sunt supuse contribuţiei de asigurări sociale”, a susţinut Paul Păcuraru.

În prezent, contribuţiile plătite la bugetul asigurărilor sociale sunt de 19,5% pentru angajator şi 9,5% pentru angajat. Prin Ordonanţa de Urgenţă 91/2007, baza de impo­zitare s-a extins cu veniturile din prime, stimulente şi alte sporuri. Păcuraru susţine că Ordinul 92/2008 publicat în această lună de către ministerului Muncii nu face decât să explice prevederile Ordonanţei de Urgenţă 91/2007. Nici ajutoarele de înmor­mân­tare nu se impozitează, potri-vit ministrului. Potrivit lui Paul Pă­curaru, lărgirea bazei de impo­zitare a fost decisă în vederea majorării pensii­lor. Luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent semnificativ la bugetul de asigurări sociale, ceea ce va face ca în anul 2008, cu toată majorarea de pensii, să nu existe nici un fel de nevoie de transfer de la bugetul public către bugetul de asigurări sociale.

×
Subiecte în articol: economic serviciu