x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mobius: Există încă rămăşiţe ale fostului regim comunist

Mobius: Există încă rămăşiţe ale fostului regim comunist

de IncomeMagazine    |    22 Oct 2012   •   12:19
Mobius: Există încă rămăşiţe ale fostului regim comunist
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Mark Mobius, investitorul expert în pieţe emergente, făcea la finele lunii septembrie o serie de declaraţii foarte incisive despre modul în care guvernul român, încă tributar regimului comunist, înţelege să administreze economia şi mediul de afaceri. Invitat în cadrul emisiunii "După 20 de ani", acesta a atacat dur aspecte privind managementul de stat sau filosofia guvernului, care are ca scop mai degrabă sărăcirea oamenilor de afaceri, decât sprijinirea acestora. Plecând de la aceste teme, Mark Mobius a explicat pentru Income Magazine câteva din declaraţiile făcute. Şi aici, ca şi în cadrul acelei emisiuni, Mobius a păstrat acelaşi ton, vorbind despre o serie de realităţi ignorate de cei puşi să ia decizii care ar trebui să oprească economia românească din căderea liberă în care se află.


1. Aţi declarat că "structura guvernului român este cumva învechită, tipică unui regim comunist, unde erau necesare reguli pentru fiecare aspect al economiei". Vă rog să explicaţi această idee.

Deşi România a trecut la o deplină economie de piaţă cu ani în urmă, există încă rămăşiţe ale fostului regim comunist în legislaţia şi în instituţiile ţării. De exemplu, România şi-a deschis porţile pentru investiţii şi a înfiinţat o bursă de valori după revenirea la democraţie. Totuşi, această piaţă este încă guvernată de reglementări care nu au fost gândite pentru investiţii private, cu investitorul în minte. Regulile şi reglementările creează bariere pentru investitorii străini. Acest lucru este foarte trist pentru ţară, pentru că piaţă locală de capital are mult spaţiu de dezvoltare, iar această dezvoltare este încetinită de legislaţia învechită, irelevantă, de supravegherea incompetentă şi de un exces de reglementare care, desigur, duce la corupţie.

Citeste intregul interviu pe incomemagazine.ro

Citeste si
O tara europeana investeste 24 miliarde de euro in arme
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana
Un virus necrutator ar putea distruge omenirea in 5 ani
SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria omenirii

×
Subiecte în articol: guvern Mark Mobius comunism