x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modernizarea podurilor peste Dunăre din zona Dobrogea va costa peste 150 milioane de euro

Modernizarea podurilor peste Dunăre din zona Dobrogea va costa peste 150 milioane de euro

21 Oct 2010   •   00:00

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) vrea să modernizeze zece poduri din zona Dobrogea, peste Dunăre, valoarea estimativă a lucrărilor fiind de 667 milioane de lei (154 milioane de euro), asiguraţi de la bugetul de stat şi dintr-un împrumut BERD.



Astfel, urmează să fie reabilitate podurile de la Giurgeni şi Ovidiu pe DN 2A, podul şi viaductele peste canalul navigabil Cernavodă şi Poarta Albă pe DN 22C, podurile de la Agigea şi Mangalia pe DN 39, de la Basarabi pe DN3, podurile combinate (rutier şi feroviar) de la Cernavodă şi de la Borcea din cadrul Autostrăzii Soarelui şi pasajul peste calea ferată de pe DN 2B la Găiseanca, potrivit Mediafax.

"Finanţarea obiectivului de investiţii se face, pentru podurile rutiere, din împrumutul 33.391 acordat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la bugetul de stat, (...) precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, iar pentru podurile de cale ferată din Fonduri de Coeziune şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse", se arată într-un proiect de HG, elaborat de MTI.

Pe perioada lucrărilor la calea ferată podurile vor fi închise circulaţiei şi vor fi puse în funcţiune podurile vechi Anghel Saligny.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a semnat, săptămâna trecută, cu firma Bilfinger Berger Baugesellschaft, două contracte cu o valoare totală de 12,69 milioane euro, fără TVA, pentru modernizarea podurilor de la Giurgeni şi Agigea.

Termenele de execuţie a contractelor sunt de doi ani fiecare şi au ca obiective reabilitări, lucrări de consolidare, lucrări de reparaţii, înlocuirea sistemului rutier, parapeţilor şi instalaţiilor electrice, precum şi consolidarea malurilor.

Totodată, în luna septembrie, CNADNR a atribuit firmei Arcada Company un contract de 9,48 milioane euro fără TVA pentru modernizarea podului de la Cernavodă, de pe drumul naţional 22C.

Valoarea în euro a lucrărilor a fost calculată la cursul de 4,3126 pentru un euro, anunţat joi, de BNR.

×
Subiecte în articol: economic