x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moment prielnic pentru liberalizare

Moment prielnic pentru liberalizare

17 Mar 2005   •   00:00

Urmatoarea etapa a liberalizarii contului de capital este mai aproape decat credeam. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va permite accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, cel mai probabil pana la 10 aprilie, arata surse oficiale.

ADRIAN MIHAI

DESCHIDERE. Banca Nationala a Romaniei va permite strainilor sa-si faca depozite in lei, din 11 aprilie
Etapa este oficial stabilita pentru data de 11 aprilie, a declarat ieri Paul Prodan, director executiv al ING Romania. De fiecare data cand venea vorba de data liberalizarii, guvernatorul BNR reafirma deciza de a realiza acest lucru in primul semestru al acestui an. Anuntul liberalizarii ar fi dorit sa-l faca dupa ce aceasta se va intampla. "Din fericire pentru Romania, in ultimele zile interesul investitorilor de portofoliu asupra pietelor emergente scade considerabil, din varii motive. Asistam de exemplu pe piata Poloniei si pe piata Cehiei deprecieri ale monedelor de 1% pe zi, datorita iesirilor de capitaluri ale investitorilor de portofoliu" considera Prodan. Trebuie remarcat ca si pe piata romaneasca, ultimele zile au adus o tendinta de apreciere usoara a valutelor. "Din punctul meu de vedere liberalizarea contului de capital cu cat se face mai devreme cu atat mai bine, deoarece avem timp de a absorbi eventualele socuri si sa ne pregatim pentru accederea in Uniunea Europeana in 2007", apreciaza Prodan.

DOBANZI. In privinta tendintelor de scadere a dobanzilor, Prodan a dat cateva repere clare. "Este posibil sa vedem vedem dobanzi comerciale la depozite de 5-7% in sase luni, iar creditele catre clientela de 10-12%. Daca sistemul bancar a fost obisnuit sa lucreze in marje intre dobanzi incasate si cele platite de 10%-12%, s-ar putea ca pentru prima data in sistemul bancar sa fim nevoiti sa lucram in marje de 6%" a aratat directorul. "2005 este un an deosebit de interesant si deosebit de provocator pentru sistemul bancar" a adaugat el. Prodan crede ca trecerea la leul greu ar putea fi ingreunata de intarzierea lansarii sistemului de decontare electronica si de lipsa prevederilor legale pe piata de capital legate de decontarea operatiunilor.

×
Subiecte în articol: economic